Захарова: Сарадници РТ-а су доказали свету да су новинари

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовном брифингу
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовном брифингу - Sputnik Србија
Пратите нас
Сарадници РТ-а су током година рада на жариштима доказали свету да су новинари, а не пропагандисти, како покушавају да их представе, изјавила је у суботу у интервјуу за тај телевизијски канал портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

У разговору са Захаровом новинар је подсетио да је телевизијском каналу РТ Франс током протеклих месец дана одбијена акредитација у Француској, а да недавно новинаре тог канала нису пустили у Јелисејску палату.

Одговарајући на питање да ли су томе допринеле руске дипломате, Захарова је изјавила: „Не, мислим да је то просто реалност. Можете да се борите против реалности, можете да учините све да реалност не прихватите као реалност, можете да живите у надреалном свету, ипак ће реалност победити. И овде је такав случај“, одговорила је Захарова. 

Протести против повећања цена горива у Паризу - Sputnik Србија
Повређени новинари РТ-а на протестима у Паризу

Она је подсетила да је Париз током протекле године наводио да РТ и Спутњик не види као медије, него као „тип пропагандне машине“.

„Желим, међутим, да кажем само једно — обраћам се Паризу и нашим француским колегама: молим вас, реците ми знате ли неког из Француске ко ради, на пример, у Донбасу или прави репортаже једноставно о ономе што се тамо догађа да би, на пример, информисао француске медије о догађајима који се тамо одвијају?“, навела је Захарова.

Она је нагласила да РТ и Спутњик у Југоисточној Украјини раде и преносе догађаје с лица места.

„Иста је ситуација и у Сирији. То је једно од највећих жаришта на планети. И знам да РТ тамо ради. И то не такозвани руски пропагандисти или шпијуни, не такозвани пропагандни новинари, него реални локални новинари који раде за РТ као дописници“, рекла је Захарова. 

Према њеним речима, дописници РТ-а раде у највећим сиријским жариштима да би извештавали о догађајима и пренели део стварности на светске екране.

„Колико представника француских медија је радило, на пример, у Алепу или у Идлибу? То је одговор на питање ко је пропагандни новинар, а ко није“, додала је она. 

Захарова је, међутим, истакла да не верује да РТ не може да ради боље, да се усавршава.

„Нико није идеалан, као што знамо. Али мислим да је то што ви радите и што сте радили у протеклих неколико година у разним деловима света на крају доказало свету да сте ви дописници. И, наравно, треба да пратите тај пут, да будете на местима и у ситуацијама у којима људима нису потребне само алтернативне информације, него и информације уопштено“, изјавила је Захарова, подсећајући на то да су пре неколико година, када је пажња била усредсређена на Алеп, тамо радили само руски медији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала