ДАЕШ је савезник САД за свргавање сиријског режима

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаУништене зграде на територији бившег кампа за палестинске избеглице "Јармук" у Сирији, након ослобођења од терориста ДАЕШ-а
Уништене зграде на територији бившег кампа за палестинске избеглице Јармук у Сирији, након ослобођења од терориста ДАЕШ-а - Sputnik Србија
Пратите нас
Терористичка група ДАЕШ забрањена у Русији савезница је Вашингтона у задатку промене политичког режима у Сирији, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров након разговора са португалским колегом Аугустом Сантошем Силвом у Лисабону.

„Стејт департмент је ових дана саопштио да ДАЕШ још увек није поражен и да је за пораз ДАЕШ-а главни предуслов промена режима у Сирији“, приметио је руски министар.

Предграђе Дамаска у близини кампа палестинских избеглица Јармук - Sputnik Србија
Вашингтон не намерава да мења сиријски режим

„Потврђује се моја претпоставка да Американци посматрају ДАЕШ као оправдање за своје војно присуство у Сирији и скоро као савезника у борби против сиријског режима“.

„То јест, главни задатак (за Вашингтон) сада је поново да се смени режим, а не да се победи ДАЕШ“, нагласио је Лавров. 

Оружани сукоб у Сирији почео је 2011. године. Западна коалиција се налази на територији Сирије од 2014. године без званичне дозволе Дамаска и одобрења Уједињених нација. Русија, са своје стране, на позив лидера те државе Башара ел Асада, од 2015. године спроводи војну операцију у блиској сарадњи са владиним трупама. Москва је 2017. објавила да је ДАЕШ поражен и да повлачи своје јединице са територије Сирије, али се у појединим областима уз помоћ руских ваздушно-космичких снага наставља чистка терориста.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала