Дачић: Време је да се ограничи политички монструм у Приштини

© Sputnik / Радоје ПантовићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да га не би чудило да је Приштина заиста забранила улазак министрима Владе Србије на КиМ и истакао да се то коси са свим договорима који су постигнути у Бриселу.

Дачић је новинарима рекао да га таква одлука не би чудила, јер је увођење такси од 100 одсто доказ да нема рационалне и разумне политике у Приштини. Он је додао „да смо отишли у сферу политичког лудила“.

„То питање није за нас, већ за међународну заједницу и ЕУ и питање је шта ће предузети поводом тога. Неке земље су породиле политичког монструма у Приштини и време је да га ограниче“, казао је Дачић и додао да не верује у приче из међународне заједнице о томе да Приштина неће да их слуша.

Еди Рама - Sputnik Србија
Сто одсто: Нова провокација Приштине и Тиране уочи заједничке седнице у Пећи

Шеф дипломатије наводи да је косовски министар Шаља фотографију са Едијем Рамом и натписом „100 одсто“ поставио на свом профилу на Фејсбуку и да је Рама можда злоупотребљен, али да је у сваком случају потребно да се огради.

Дачић је истакао да Албанија и Косово говоре о брисању граница и укидању царина и граничне полиције и навео да нема сврхе да Србија учествује на скуповима о регионалној сарадњи, уколико Европа заиста не види о чему је реч и колико је ово лицемерје Тиране и Приштине.

Упитан да ли ће предложити да Србија не учествује на регионалним скуповима, Дачић је одговорио да прво треба да се одржи скуп о ревитализацији регионалне сарадње.

„Ово је нешто што не одликује 21. век, овако нешто се не дешава нигде сем на Косову и ако неко мисли да ћемо се зауставити, уплашити или престати да се боримо за државне интересе и да ћемо признати Косово, вара се. Ако неко мисли да смо се уплашили Харадинаја, време је да се пробуди из хипнозе у коју је упао. Бојим се да није сам, то су лутке којима управља неко са стране“, рекао је Дачић.

Упитан да ли Москва за Београд може да буде оно што је Вашингтон за Приштину, Дачић је казао да Србија не тражи ни од кога подршку већ поштовање међународног права.

Истакао је да званичници у Србији неће да слушају од међународне заједнице да су они криви за безумне потезе Приштине и да су их изазвали тиме што нису примљени у Интерпол.

„Није реч овде о томе да Србији неко нешто хоће да учини, они хоће да наруше регионални мир и стабилност. Србија неће дозволити да буде увучена у то блато, али ће бранити националне интересе“, поручио је Дачић.

Он је навео да Русија и Кина у томе могу да помогну Србији и то у том смислу што су те две државе гаранти да УН неће извршити ревизију Резолуције 1244, као и да неће признати једностране акте Приштине, пренео је Танјуг.

„Ми бисмо желели да то буде заједнички приступ свих сталних чланица Савета безбедности и УН“, закључио је Дачић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала