Република Српска отвара трговинско представништво у Санкт Петербургу

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаПоглед на Кунсткамеру са Исакијевске цркве у Санкт Петербургу
Поглед на Кунсткамеру са Исакијевске цркве у Санкт Петербургу - Sputnik Србија
Пратите нас
Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик отвориће у четвртак, 29. новембра, у Санкт Петербургу Трговинско представништво Републике Српске које ће бити једно од кључних за даљу сарадњу и унапређење односа Српске и Русије у свим областима, посебно привреде.

Додик је рекао да је отварање овог представништва још један доказ и потврда добре сарадње и односа са руским званичницима које је успоставила власт у Српској, односно да је ово круна сарадње коју је успоставила републичка власт са Санкт Петербургом, који је моћан економски и културни центар у Русији.

„Уредили смо добијене просторије и разлог за мој одлазак је да још пробудим сарадњу и да видимо шансу и перспективу наших будућих односа, првенствено Српске и Санкт Петербурга, али и у светлу моје нове функције као српског члана Председништва БиХ да видимо где су препреке. Било је много проблема у реализацији договора који се односи на фармацеутску индустрију, где Руси не могу да извозе у Српску и БиХ јер надлежна агенција на нивоу БиХ то оспорава“, рекао је Додик за „Глас Српске“.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Чуваће ме полиција РС, нећу да будем глинени голуб

Рад Трговинског представништва, које ће бити смештено у згради добијеној без накнаде од Санкт Петербурга, замишљен је тако да ће привредници из Српске представљати своје производе и преговарати са руским партнерима, али и као место за разговоре о осталим областима.

Одговарајући на питање да ли ће током посете Русији имати прилику да са надлежнима разговара о градњи гасовода у Српској, Додик је навео да ће о томе вероватно бити речи другом приликом, када се буде састао са представницима „Гаспрома“.

„Градња гасовода остаје наш приоритет, односно да се гради веза од Србије преко Дрине и да тај гасовод дође и до Бањалуке и рашири се даље кроз Републику Српску. Јасно је да ћемо интензивирати активности на том плану“, поручио је Додик.

Он није искључио ни могућност да се током посете Русији састане са званичницима руске области Нижњи Новгород, чија је делегација почетком октобра ове године била у Бањалуци и када се могло чути да је Русија веома важан спољнотрговински партнер Српске, са којом је у првом полугодишту ове године остварен обим размене од 349 милиона КМ.

Додик ће се током боравка у Русији обратити и на Свесловенском форуму, који се организује крајем сваке године, а иницијатор је Санкт Петербург.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала