Лончар упозорава: Ако се не укину таксе, настаће огроман проблем с лековима

© Fotolia / ViperfzkФармацеутска мафија уништава природне лекове.
Фармацеутска мафија уништава природне лекове. - Sputnik Србија
Пратите нас
Већ седам дана је на снази одлука приштинских власти којом је наметнута такса од 100 одсто на увоз робе из Србије. Министар здравља Србије Златибор Лончар каже да за сада у здравственим центрима има довољно лекова, али да ће настати огроман проблем ако се овај потез не повуче.

Министар здравља Златибор Лончар је рекао да ће свим пацијентима који се јаве у болнице и домове здравља на Космету бити указана помоћ и да ће добити лекове.

„Биће тако и наредних дана, али ако се наставе ове таксе, биће озбиљан проблем, нећемо моћи да функционишемо“, рекао је Лончар гостујући у Дневнику РТС-а.

Албанкса застава на излогу у Приштини - Sputnik Србија
Рама: Албанија и Косово као два орла — руку под руку

Поручује да ће држава Србија одрадити свој део посла и да ће обезбедити да не дође до катастрофе.

Министар је критиковао међународне организације попут „Лекара без граница“, које су бринуле да ли има довољно лекова за мигранте који су пролазили кроз Србију, а које, каже, нису ништа рекле у вези са Србима на Космету.

„Нико није контактирао ни нас, ни људе доле. Много је гласна тишина са њихове стране“, навео је Лончар.

Љиљана Делибашић, директорка Апотекарске установе „Косовска Митровица“, рекла је за РТС да је ситуација у апотекама алармантна.

„Рафови су готово празни. Нема основних лекова за хроничне и остале болеснике“, рекла је Делибашићева, указујући да тај проблем постоји већ неколико година, јер приштинске институција издају посебне дозволе за допремање лекова из централне Србије.

Истакла је да недостају аналгетици, инсулин, терапија за повишени притисак, цитостатици.

„Наши грађани морају да иду у оближње градове, у Рашку, где могу на рецепт да узимају лекове“, закључила је Делибашићева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала