Хаос у Паризу: Више од 200 ухапшених, 92 повређена, запаљена једна зграда (видео)

© SputnikПротести у Паризу
Протести у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
У Паризу се настављају демонстрације „жутих прслука“, који се супротстављају увођењу пореза на гориво и траже оставку председника Емануела Макрона. У центру се налази велики број полицајаца који су употребили сузавац. Више од 200 особа је ухапшено, а 14 полицајаца је повређено. У сукобима полиције и демонстраната повређен је и дописник РТ.

Око 6.000 полицајаца чува ред и мир у центру Париза. Робне куће у центру Париза „Галери Лафајет“ и „Прентан“ затворене су данас због насиља, јавља Ројтерс, позивајући се на портпаролке те две робне куће. Учесници протеста у Паризу украли су аутоматску пушку из полицијског возила у центру града.

Учесници покрета „Жути прслуци“ почели су да се окупљају на Јелисејским пољима рано јутрос. Демонстранти пале контејнере и аутомобиле и гађају полицајце каменицама. Због нереда је у застоју и саобраћај у париском метроу, као и других возила јавног градског превоза.

Неименовани очевидац је Ројтерсу казао да ватрогасци гасе пожар у згради која је запаљена близу Јелисејских поља.

Полиција је саопштила да су најмање 92 особе, укључујући 14 полицајаца, повређене у тим насилним протестима, а да је ухапшено 200 људи. 

Званичници страхују да присталице крајње деснице и левице покушавају да се инфилтрирају у покрет „жутих прслука“.

​Подсетимо, више десетина људи је јуче ухапшено, док су два полицијска возила уништена током протеста који су почели мирно, али су постали насилни када су демонстранти покушали да пробију полицијски кордон.

Састанак француског премијера Едуара Филипа и представника демонстраната, који већ недељама протестују због повећања пореза на гориво, није уродио плодом, пошто су неки представници „жутих прслука“ напустили разговоре. Они су саопштили да добијају претње и тражили су да се разговори преносе уживо на телевизији.

© SputnikУ центру Париза се налази велики број полицајаца који су употребили сузавац.
У центру Париза се налази велики број полицајаца који су употребили сузавац. - Sputnik Србија
У центру Париза се налази велики број полицајаца који су употребили сузавац.
Протестима возача против повећања пореза на гориво придружили су се фармери, службеници, пензионери и други у „жутим прслуцима“ — покрету који сада укључује широк спектар грађана који протестују због високих трошкова живота.   

© SputnikУ центру Париза се налази велики број полицајаца који су употребили сузавац.
У центру Париза се налази велики број полицајаца који су употребили сузавац. - Sputnik Србија
У центру Париза се налази велики број полицајаца који су употребили сузавац.

Њихова листа захтева обухвата смањење пореза, стварање скупштине грађана, увођење државних субвенција како би се помогло компанијама да повећају запошљавање, веће пензије и већу националну минималну плату.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала