Крах ЕУ на Балкану: Србија мора сама да се брани

© AP Photo / Virginia MayoЗастава ЕУ
Застава ЕУ - Sputnik Србија
Пратите нас
Покушај европског комесара за проширење Јоханеса Хана да власти у Приштини наговори да одблокирају регионалну сарадњу и трговину и да се врате дијалогу прошао је без успеха. Косовски премијер Рамуш Харадинај јасно је поручио високом представнику ЕУ да одлука о таксама на робу из Србије може бити укинута тек када Србија призна Косово.

На питање да ли је то што су приштинске власти игнорисале поруку ЕУ показатељ да је бриселска политика капитулирала, политички аналитичар Драгомир Анђелковић за Спутњик каже да је ово крај читавог бриселског процеса, а не само крах ауторитета Европске уније на Балкану.

„Ако ЕУ, која је посредник у преговорима и која је гарант реализације свега онога што је договорено, није у стању да обузда Приштину у најгрубљем кршењу свих ранијих договора, не везаних за Бриселски споразум него за оно што је претходило том споразуму, за ЦЕФТУ, онда дефинитивно Србија мора да извуче поуке да сама себи мора да буде довољна у одбрани националних интереса и да се само на себе ослања“, категоричан је Анђелковић.

Јоханес Хан - Sputnik Србија
Хан: Београду и Приштини сам понудио идеје

Како каже, Србија мора под хитно да поништи све оно што је током преговора у Бриселу дала Приштини.

„Морамо да успоставимо све институције државе Србије које су постојале пре Бриселског споразума, пре 2013. године, укључујући и цивилну одбрану као модел самозаштите Срба на северу. Морамо да успоставимо српске општине и друге српске органе власти, а држава такође треба да започне процес преиспитивања и укидања система интегрисане контроле административне линије, успостављена 2011. године током преговора Борка Стефановића са Приштином“, сматра Анђелковић.

Како напомиње, мора да се поништити све оно што су Приштини дале ова, као и претходна власт, односно све оно што је дато од 2011. године до данас.

„Показало се да је Брисел, који је требало да гарантује ту врсту међусобних односа Приштине и Београда, односно српске и албанске заједнице на Косову, немоћан. У том случају, Србија мора да се врати себи“, поручује Анђелковић.

На питање колико је реално очекивати такав потез власти у Београду, саговорник Спутњика каже да уколико Србија тако не поступи, нема право да се жали ни на Приштину ни на Брисел, и сама је крива за оно што ће се десити Србима на северу Косова.

„Напросто, ако један аранжман који подразумева двострани однос и гаранције треће стране, у овом случају Европске уније, не функционише, онда морамо сами да се бранимо. Ако се не бранимо и не предузмемо мере за одбрану, онда смо сами преузели одговорност за све оно што ће се десити, а сада се дешава то да Приштина угрожава српске интересе на северу на начин на који никада раније није могла“, закључује Анђелковић за Спутњик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала