Руски адмирали оценили могућности САД у Црном и балтичком мору

CC0 / National Museum of the / Носач авиона и авион
Носач авиона и авион - Sputnik Србија
Пратите нас
Употреба америчких носача авиона у Црном мору је немогућа у складу са конвенцијом Монтре, а на Балтику је отежана јер је тамо уско за њихов пролазак и укотвљење, саопштили су Спутњику бивши команданти Црноморске и Балтичке флоте адмирали Владимир Комоједов и Владимир Валујев.
Турски НАТО војни брод „Тургутреис“ у Црном мору - Sputnik Србија
Столтенберг: Остајемо у Црном мору

„САД имају 11 носача авиона. Сви они су атомски, на којима је око 90 авиона. Они су брзи и Американци их могу поставити свуда где сматрају да је потребно. Међутим, они не могу свуда проћи. На пример, у Балтичко море је пролаз носача авиона отежан. У Црно море кроз Босфор и Дарданеле они уопште не могу ући, јер је њихов пролаз забрањен у складу са конвенцијом из Монтреа о статусу мореуза“, рекао је Комоједов, коментаришући изјаву команданта америчке Друге флоте вицеадмирала Ендрјуа Луиса, да Русија стално проширује систем блокирања приступа страних војски стратешки важним регионима као што су Крим и Kалињинград, али да САД могу дејствовати у таквим условима уз помоћ носача авиона и копнених снага.

Валујев је изразио солидарност са Комоједовим, нагласио је да још није било случаја када је амерички носач авиона упловљавао у Црно море и на Балтик ради решавања својих задатака.

Раније је Кијев саопштио да покушава да убеди САД да треба да отворе војну базу на територији Украјине. 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала