Студенти немачком амбасадору: Погодио вас „Косовошвиц“ због Аушвица

© Фото : twitter/@FicovicFilip Одговор студената немачком амбасадору
Одговор студената немачком амбасадору - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Студенти Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици поручили су данас амбасадору Немачке у Приштини Хелту да нису имали намеру да својим перформансом „Косовошвиц“ увреде Немачку, већ да укажу на то да се Срби на Косову и Метохији данас налазе у сличној ситуацији као пред Други светски рат.

Студенти су у отвореном писму Хелту, који је осудио перформанс „Косовошвиц“ и назвао га непримереним и одвратним, навели да их је зачудило његово реаговање и питали га да ли га је погодило што су студенти носили беле траке на којима је писало „Срби“ или због подсећања света на могућу хуманитарну катастрофу и понављање слика из прошлости.

​„Сматрамо да се налазимо у сличним приликама као пред Други светски рат. Срби су на КиМ прогањани, убијани, затварани, малтретирани, одузимано им је право на слободу кретања, слободу вероисповести, смештени су у гета и енклаве“, навели су студенти и надовезали се питањем зашто „’слободарска и демократска Европа‘ ћути на малтретирање српског народа од стране Албанаца“, наводе студенти.

Студенти су се и запитали како Хелт, као историчар, може да напише да му је одвратан перформанс који захтева од Европе, па и њега лично, да не дозволи да се више никада и нигде не понови епизода концентрационих логора.

„Зар ви, као историчар, нисте проучили прошлост Срба, Србије, Косова и Метохије? Ако јесте, онда знате колико су Срби страдали у прошлости од разних окупација, логора и злочина у оба светска рата“, наводи се у писму студената.

Амбасадора питају и да ли га је погодио назив „Косовошвиц“, због паралеле са злогласним логором Аушвицом, уз примедбу да је можда био адекватнији назив „Косововац“ и паралела са Јасеновцем, ког су, како су приметили, чак називали „балкански Аушвиц“.

​Студенте је занимало и да ли је Хелта згрозила сцена из перформанса у којој се студентима преко решетака даје хлеб, а уверени су да амбасадор боље од њих зна зашто је дошло до несташице хране на КиМ.

На амбасадорову опаску да треба да читају историјске уџбенике и не износе алтернативне чињенице, студенти су одговорили да би радо читали књиге и подсетили га да власти у Приштини спречавају и доставу књига написаних ћирилицом.

Студенти су понудили да угосте Хелта и са њим одрже академску дебату о историји, међународном јавном праву и политичким наукама и позвали га да пружи подршку и узме учешће у студентским перформансима и борби против угњетавања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала