Оклопна возила са Косова биће на улицама Париза

© AP Photo / Michel EulerДемонстранти "жути прслуци" током протеста у Паризу
Демонстранти жути прслуци током протеста у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
Оклопна возила француске жандармерије која су служила у мисији на Косову први пут ће у суботу изаћи на улице Париза, пише дописник „Вечерњих новости“ из Париза.

Како је наведено, таква одлука је донета у настојањима да се спрече сукоби и жртве у бунту „жутих прслука“.

Протести у Паризу - Sputnik Србија
НАТО: Мајдан и „жути прслуци“ се не могу поредити

„Реч је о 12 блиндираних мобилних оруђа на точковима, која се употребљавају веома ретко. Била су коришћена у ранијим немирима у предграђу, али никада на авенијама и булеварима у главном граду. Та возила између осталог служе за разбијање барикада и ослобађање пролаза, отпорна су на ватру и ’молотовљеве коктеле‘ и врло су мобилна. Крећу се брзином и до 85 километара на сат, што је од великог значаја за данашње манифестације, које ће бити раштркане по читавом граду. Регистровано је чак 14 неуралгичних тачака, од Тријумфалне капије и Јелисејских поља, преко Сената и Скупштине, до Трга Републике и Бастиље“, наводи се у тексту Горана Чворовића.

Како се додаје, град се на све начине спремао за најављену бунтовничку олују.

„У петак су привођене крају последње утврде око банака, бутика и ресторана. Неки су зидали праве зидове од блокова с бодљикавом жицом на врху, други закуцавали излоге. Из продавница и барова извађене су све боце и други артикли, а градске власти су уклониле све оно што би у налету могло да се искористи за прављење барикада. Истовремено, врата су закључале обе париске опере, Ајфелова кула, сви музеји, али и фискултурне сале, пијаце… За то време, велики протести средњошколаца настављени су и у петак у целој земљи. Претходног дана, ухапшено је чак 700 ђака. Фотографије у којима неки од њих клече с рукама на потиљку, поред специјалаца који немају довољно ’лисица‘, обишле су друштвене мреже и згрозиле јавност“, пише у тексту.

Додаје се и да је портпарол умерених „жутих прслука“ Бенжамен Коши, који је у петак очекивао да га прими председник Макрон, истакао да није добио никакав одговор од шефа државе.

„Коши је оптужио власт да жели да изазове хаос, а Емануела Макрона да је остао затворен у свом дворцу. Председник би могао коначно да се обрати јавности, али ће изгледа то учинити тек следеће недеље“, закључује се у тексту.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала