Лов на нападача из Стразбура (видео)

© REUTERS / VINCENT KESSLERПуцњава у Француској
Пуцњава у Француској - Sputnik Србија
Пратите нас
У центру Стразбура, у близини Божићног вашара, у уторак увече дошло је до пуцњаве у којој су убијене три особе, а 12 људи је рањено, међу којима шест тешко. Нападач је у бекству, саопштиле су француске власти. Пет особа је приведено.

У оквиру истраге о том нападу приведено је петоро људи, изјавио је државни секретар Министарства унутрашњих послова Француске Лоран Нуњез. Он је радију „Франс ентер“ рекао да је нападач можда побегао у суседну Немачку.

Сектор париског тужилаштва за борбу против тероризма покренуо је истрагу због „убијања и покушаја убијања у вези са терористичким подухватом“ и „злочиначког терористичког удруживања“, јављају јутрос француски медији.

Француске власти су подигле ниво безбедности на „ванредан у случају напада“, а око 350 полицајаца и жандарма и два хеликоптера и даље трагају за осумњиченим, који је годинама радикализован и двапут је кршио закон, рекао је рано јутрос министар унутрашњих послова Кристоф Кастане, док локални медији наводе да је име осумњиченог Шериф К.

Наводе да је нападач пореклом из Стразбура и да има 29 година, као и да је познат по прекршајима у Француској и Немачкој због којих је издржавао затворске казне, а 2011. је осуђен на две године затвора, укључујући шест месеци строгог затвора.

Припадници полиције и хитних служби на месту пуцњаве у Стразбуру - Sputnik Србија
Пуцњава у Стразбуру: Погинуле две особе, рањено 11 (фото, видео)

Према наводима медија, јуче ујутро су жандарми дошли да га ухапсе у оквиру истраге због пљачке која је изведена летос, али он није био код куће.

Полиција је претражила његов стан и притом пронашла експлозивни материјал, рекао је Стефан Морис из полицијског синдиката ФГП.

Осумњичени је синоћ, нешто пре 20 сати, испалио више пуцњева на пролазнике који су посетили Божићни вашар, а наводно је и сам рањен у размени ватре са војницима.

Портпарол француске војске изјавио је да нападач није пуцао на војнике који су патролирали на вашару и око њега, већ да је пуцао на цивиле.

Градоначелник Роланд Ри рекао је да је нападач ушао у безбедносну зону око вашара и одатле отворио ватру, преноси телевизија БФМ.

Очевици кажу да је пуцњава трајала петнаестак минута.

Локални медији наводе да је нападач, након пуцњаве, украо такси возило, а да возача притом није повредио.

Полиција је синоћ евакуисала центар града, а особе које су се нашле на лицу места у тренутку када су пуцњи испаљени склоњене су у околне локале.

Француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастане саопштио је јутрос да су у нападу убијене три особе, а да је 12 људи рањено, од којих шест тешко.

Раније су два полицијска званичника навела да су четири особе убијене, а да је 11 људи рањено, док је извор близак истрази рекао је да је нападач опкољен.

Француске власти су појачале безбедност, пооштривши контроле на границама и на свим Божићним вашарима у Француској како би се избегла опасност да се овакав инцидент понови.

Школе у Стразбуру данас су отворене, али Божићни вашар данас неће радити, а заставе су спуштене на пола копља, рекао је градоначелник.

АП напомиње да је Божићни вашар у Стразбуру највећи у Француској, а да се налази у близини градске катедрале.

Медији подсећају да су терористи „Франкфуртске групе“, повезани са Ал Каидом, намеравали да изазову експлозије на Божићном вашару у Стразбуру 31. децембра 2000. године.

У Стразбуру, граду на истоку Француске, налази се седиште Европског парламента, који је, као и више других институција у том граду, затворен након пуцњаве.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала