Да ли се управо десио „јеменски Дејтон?“

© AP Photo / Pontus Lundahl/TT News agencyРуковање представника зараћених страна у Јемену
Руковање представника зараћених страна у Јемену - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш данас је изјавио да су се зараћене стране у Јемену, након недељу дана мировних преговора вођених у Шведској, сагласиле о успостављању примирја у провинцији Худаида и повлачењу снага из тог лучког града на Црвеном мору.
Хути лансирају ракету - Sputnik Србија
Хути гађали саудијски аеродром: Уништени „апачи“

АП преноси да је Гутереш захвалио делегацијама из Јемена на, како је казао, „важном кораку“ и „правом напретку ка будућим преговорима за окончање сукоба“ и додао да је следећа рунда преговора планирана за крај месеца, преноси Танјуг.

Бруталан четворогодишњи грађански рат воде међународно призната влада Јемена која ужива подршку коалиције коју предводи Саудијска Арабија, против побуњеника Хута који уживају подршку Ирана, напомиње америчка агенција.

​Према наводима Уједињених нација, ратно стање је довело до једне од најтежих хуманитарних криза у свету у којој је потребна помоћ за 22 од 29 милиона становника Јемена.

„Ово је само почетак“, казао је Гутереш и захвалио странама у преговорима „због доласка да се разговара о бољој будућности Јемена“.

Изгладнело дете из Јемена - Sputnik Србија
Прети једна од најгорих криза глади у више последњих деценија

Није било, како се наводи, добрих изгледа да ће преговори одмах довести до прекида сукоба, али се могао приметити напредак, на основу споразума о размени затвореника, у коју је укључено око 15.000 особа. Та размена би требало да се изврши до 20. јануара.

У среду су УН изнеле још већа очекивања за прогрес у преговорима наводећи да је изасланик УН обема странама дао нацрт споразума на разматрање.

Тај документ садржи сет предлога, укључујући један за политички оквир за послератно стање у Јемену, поновно отварање аеродрома у престоници Сани и предлог за Худаиду кроз коју је неопходно обезбедити проток хуманитарне помоћи за милионе људи у Јемену.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала