Белоруска и бугарска црква не признају одлуке „сабора“ и „нову цркву“ у Украјини

© Sputnik / М. Юрченко / Уђи у базу фотографијаВерници Украјинске православне цркве
Верници Украјинске православне цркве - Sputnik Србија
Пратите нас
Белоруска православна црква сматра да је „нова црква“ у Украјини расколничка, а контакти с њеним представницима могући су само на грађанском нивоу, саопштио је у суботу представник БПЦ, протојереј Сергиј Лепин.

„Та црква је за нас, с формалне тачке гледишта, расколничка. О каквим контактима с њом може бити речи?“, рекао је Лепин.

Ујединитељски сабор у Украјини - Sputnik Србија
Изабран поглавар неканонске цркве у Украјини

Представник Бугарске православне цркве, митрополит видински Данил (Николов) такође је изјавио да је „ујединитељски сабор“ који је у суботу одржан у Кијеву и након ког је објављено да се формира „Украјинска аутокефална црква“ — неканонски. 

„Сабор у Украјини је неканонски. Какав може да буде резултат сабора који је сазван противно канонском поретку и у којем учествују лица која се налазе изван Цркве“, изјавио је митрополит Данил у интервјуу који је објављен на званичном сајту Бугарске православне цркве.

Према његовим речима, „сабор“ је само додатно продубио поделе међу верницима у Украјини.

Украјинске власти очекују да ће почетком јануара од Цариградске патријаршије добити признање о аутокефалности. У Кијеву је данас одржан „ујединитељски сабор“ на ком је изабран поглавар „нове цркве“ — митрополит неканонске црквене структуре Епифаниј Думенко. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала