У Египту пронађена гробница стара 4.400 година (видео)

© Sputnik / A. Basenko / Уђи у базу фотографијаСакара, село у Египту удаљено 30 километара од Каира, у коме је гробље древне египатске престонице Мемфис
Сакара, село у Египту удаљено 30 километара од Каира, у коме је гробље древне египатске престонице Мемфис - Sputnik Србија
Пратите нас
Египатски археолози открили су приватну гробницу која је припадала једном високом званичнику из доба Пете династије и која је стара око 4.400 година.

Откриће је објавио министар за антиквитете Калед ел Анани код саме гробнице која се налази у Сакари, западно од Каира, где је смештена и најстарија Стајаћа пирамида.

​Он је рекао да је гробница дуга 10 метара, широка три метра и висока нешто мање од три метра, као и да је „изузетно добро очувана" и да се у њој налазе статуе различитих величина и боја.

Маша Радовић и  Захи Хавас - Sputnik Србија
Чувени египтолог о пирамидама у Босни, новим открићима и светским лидерима (видео)

​Египат је претходних година уложио много у промоцију нових археолошких открића у настојању да привуче више туриста. Декоративне сцене откривају да је власник био краљевски свештеник по имену Вахтије који је служио током владавине краља Нефериркаре за време Pете династије. Научници су навели да гробница такође садрже посмртне остатке мајке, жене и других рођака великог свештеника.

Пета династија владала је Египтом од око 2.500 до 2.350 п. н. е. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала