Ватикан не признаје неканонску украјинску цркву

© Fotolia / WhitewizzardВатикански тајни списи
Ватикански тајни списи - Sputnik Србија
Пратите нас
Ватикан унапређује односе са Руском православном црквом и то му је међу приоритетима, због чега сматра да контакти са неканонском црквом у Украјини могу да изазову негативне последице.
Председник Украјине Петро Порошенко присуствује ујединитељском сабору украјинске православне цркве у цркви Свете Софије у Кијеву - Sputnik Србија
Украјинска црква одбила да призна „уједињену“ цркву

Информације да је Света столица признала нову цркву у Украјини нису потврђене. Портал под именом „Ватикан њуз“, на којем је објављена та вест, није званични лист Ватикана. 

„Једини званични портал Ватикана је www.vatican.va, а званичне вести Свете столице се објављују само у ’Билтену службе за информисање‘“, рекао је представник ватиканске прес-службе.

Он је нагласио да је „Ватикан њуз“ само медиј, а не званично гласило Свете столице.

Раније је портпарол „нове цркве“ у Украјини Евстрасије Зорја написао на Фејсбуку да је „званични лист Ватикана 17. децембра објавио да је митрополит Епифаније изабран за представника украјинске аутокефалне цркве“. Он је то видео као знак званичног признања цркве.

„Ујединитељски сабор

Украјинске власти очекују да почетком јануара добију томос о аутокефалности од Цариграда.

У Кијеву је 15. децембра одржан „ујединитељски сабор“, на којем је изабран поглавар „нове цркве“ — епископ УПЦ кијевске патријаршије Епифаније Думенко.

После тога је председник Украјине Петро Порошенко изјавио да је створена „украјинска аутокефална црква“. Касније је објављено да ће се та црква звати „православна црква Украјине“.

Руска православна црква сматра да је „ујединитељски сабор“ канонски ништаван и да је мало вероватно да ће Епифаније бити признат у православном свету.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала