Лула излази на слободу?

© AP Photo / Nelson AntoineЛуис Ињасио Лула да Силва
Луис Ињасио Лула да Силва - Sputnik Србија
Пратите нас
Судија бразилског Врховног суда данас је донео одлуку која би могла да доведе до ослобађања бившег председника Луиса Ињасија Луле да Силве, који је раније ове године ухапшен и осуђен због корупције.
Председница Бразила Дилма Русеф и бивши председник Инасио Лула да Силва - Sputnik Србија
Лула да Силва на слободи до окончања жалбеног поступка?

Лула је ухапшен у априлу након што је осуђен на више од 12 година затвора, а суочен је са још шест суђења због навода о корупцији, пренео је Ројтерс.

Лула је остао при тврдњи да је недужан. 

Најновију пресуду данас је донео судија Марко Аурелио Мело, а њом се суспендује примена закона који дозвољава да осуђени за корупцију оду у затвор након што је одбијена њихова прва жалба, што је био Лулин случај, преноси Танјуг.

Ако та одлука остане на снази, Лула би могао да буде на слободи све док не исцрпи све могућности жалбе, а тај процес би могао да потраје неколико година. 

Лула је оснивач левичарске Радничке партије, а као председник Бразила од 2003. до 2010. спровео је такву социјалну политику која је помогла милионима да изађу из беде. 

Он је убедљиво водио према анкетама за прошле председничке изборе одржане у октобру и кандидовао се за председника, али у томе га је спречио закон који не дозвољава кандидатуру особама које су у првостепеном поступку осуђене за криминал. То се не би променило ако би евентуално био пуштен на слободу, наводи Ројтерс.

Одлуку судије Мела сада ће разматрати Врховни суд у пуном саставу, а чији чланови су подељени у вези тога да ли осуђенима треба дозволити да остану на слободи док се поступак против њих у потпуности не оконча у комплексном и спором правном систему Бразила, наводи агенција.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала