Припрема болесне девојчице за интервју са Путином (видео)

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаГлавна уредница РТ Маргарита Симоњан са 17-годишњом Регином Парпијевом
Главна уредница РТ Маргарита Симоњан са 17-годишњом Регином Парпијевом - Sputnik Србија
Пратите нас
Седамнаестогодишња Регина Парпијева учествовала је у пројекту „Сањај са мном“ у оквиру којег волонтери помажу да се испуне жеље тешко оболеле деце. Девојчица болује од мултипле склерозе која утиче на очни нерв и кичму, али наставља да води активан живот и планира да постане социјални новинар.

Она је убеђена да болест није разлог за одбацивање активног начина живота. 

Регинино писмо дошло је председника Русије Владимира Путина и шеф државе се сложио да јој дâ интервју. Главна уредница телевизије РТ Маргарита Симоњан одржала је мастер-клас за девојчицу пре одговорног састанка и помогла јој да се избори са узбуђењем.

Симоњанова је обећала да ће испунити жељу тешко болесне девојчице и одржала са њом неколико састанака. Она је испричала шта новинар треба да зна и уме, дала јој професионалне савете и испричала о свом радном искуству. На једном од сусрета, Симоњанова је питала Регину кога би желела да интервјуише. Девојчица је рекла да жели да постави неколико питања председнику.

„Раније је било теже. Како је говорио мој први уредник, да би се нечег дочепао, свакодневно мораш да извршаваш подухвате. Зато је и требало свакодневно остваривати те подухвате како би те неко некако приметио и примио да радиш у неком озбиљном медију“, испричала је Симоњанова Регини на једном састанку.

Главна уредница је истакла да данас има много других могућности, укључујући и за човека из провинције, „без новца, без могућности, без веза“. Симоњанова се такође присетила почетка своје телевизијске каријере када су је примили као стажисту на локалној телевизији након приче о њој као младој ауторки збирке песама. Она је испричала да ју је филмска екипа која је тада дошла код ње питала о чему сања и Симоњанова је одговорила да жели да ради код њих.

„Након неколико месеци већ сам била дописник, а за још неколико месеци била сам главна уредница. И тако је кренуло“, објаснила је девојчици Симоњанова.

Регина је пак рекла да се она никада сама не би усудила да говори о својој жељи да постане новинар и упита да посети редакцију РТ, па је то учинила њена мама. Девојчица сматра да главне особине које новинар треба да има су снага воље и храброст, обавезна посвећеност и продорни карактер.

„Јер нигде без карактера. Јер ако новинар одједном каже: ’Желим да спавам‘ или ’Пустите ме кући‘, онда то више неће бити новинар, већ мекушац“, сматра Регина.

Председник Русије Владимир Путин даје интервју 17-годишњој Регини Парпијевој - Sputnik Србија
Путин дао интервју тешко болесној девојчици (видео)

Она је такође напоменула да се раније сретала са новинарима, али да су је сви третирали као дете.

„А Маргарита ме је схватала веома озбиљно, питала да формулишем. Она се понашала као према одраслој особи“, додала је Регина.

Почетком децембра Путин је посетио Форум волонтера Русије и погледао штандове добротворних пројеката. Волонтери су испричали председнику о пројекту „Сањај са мном“, који испуњава жеље тешко болесној деци. На штанду су биле коверте са жељама деце. Сваки учесник форума могао је да изабере коверат и испуни једну жељу. Волонтери су предложили Путину да извуче један коверат. Он је узео свих пет преосталих жеља и обећао да ће их испунити. Међу њима је била жеља девојчице која хоће да постане новинар. Председник Русије је обећао да ће јој организовати посету телевизији РТ како би могла да направи интервју са неким интересантним саговорником.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала