Ко је крив? Воз ишао прописном брзином, кочио, упозоравао сиреном

Пратите нас
На путном прелазу код Ниша где се догодила тешка несрећа, када је воз ударио у аутобус пун путника, била је исправна железничка инфраструктура, прелаз је био очишћен, а машиновођа је ишао прописаном брзином, тако да за сада све указује да је у питању био људски фактор возача аутобуса, тврде директори надлежних железничких предузећа.

В. д. генералног директора „Србија воза“ Југослав Јовић је рекао да су проверили све што је могло да се провери и да је машиновођа возио по свим правилима службе.

„Кретао се брзином која је била прописана и када је видео испред себе возило упозоравао је звучним сигналом и кочио, али се нажалост десила несрећа.“

Јовић је казао да је преминуло пет особа и да је повређено око 30 особа.

Стравична несрећа код Ниша: Воз преполовио аутобус, више мртвих и повређених (фото, видео)

Он је изразио саучешће породицама настрадалих путника.

„Сви показатељи за сада указују на то да је машиновођа поступио по правилу службе и да је воз функционисало у техничком стању у којем је требало да буде“, навео је Јовић.

В. д. генералног директора „Србија воза“ је истакао да на нивоу српских железница постоји заједничка комисија која је већ кренула у испитивање учесника догађаја и да ће она на крају рећи шта се стварно догодило.

„Можда ће дати још неке нове податке које ми можда сада не знамо“, додао је Јовић.

В. д. генералног директора „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић је казао да је око 7 сати и 30 минута путнички воз на путном прелазу на изласку из станице Међурово према станици Дољевац ударио аутобус на путном прелазу и да су у том тренутку сви инфраструктурни уређаји нормално функционисали, без и једног квара.

„Путни прелаз је био у потпуности очишћен, уклоњено је растиње, тако да није било ниједног проблема када је у питању прегледност. Очигледно се може закључити да је и овог пута био у питању људски фактор“, казао је Јевтић.

Он је, такође, изразио жаљење због трагедије и изјавио саучешће породицама настрадалих.

„Морам да апелујем на све учеснике у саобраћају да се у потпуности придржавају саобраћајних прописа. Да је тако било ова тешка трагедија се не би догодила.“

Јевтић је поновио да су сви апарати и уређаји беспрекорно функционисали и да је прегледност била добра, али да ипак треба сачекати извештај комисије.

На питање шта ће бити са тим пружним прелазом, Јевтић је рекао да у нашој земљи има 2.136 путних прелаза, од чега је 477 или само 22,5 одсто обезбеђено полубраницима и браницима.

„Као што сте могли да видите ни полубраници ни браници не могу потпуно да гарантују безбедност саобраћаја уколико се не поштују саобраћајни прописи“, додао је он.

Пет особа је данас погинуло, а више од 26 повређено у судару воза и аутобуса на обележеном пружном прелазу, али без рампе, у Доњем Међурову код Ниша.

Директор Клиничког центра у Нишу Зоран Радовановић потврдио да је на лицу места погинуло двоје одраслих и дете. Још две особе преминуле су у Клиничком центру у Нишу.

Аутобус, који је превозио децу у средњу школу, од силине ударца се преполовио. Сви повређени били су у аутобусу, а нико од 10 путника из воза није повређен.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала