Кад деца гладују: Хоће ли Јемен икад изаћи из хаоса грађанског рата (видео)

© AP Photo / Hani MohammedДеца жртве напада на школски аутобус у Јемену
Деца жртве напада на школски аутобус у Јемену - Sputnik Србија
Пратите нас
Примирје које су потписале зараћене стране у Јемену у провинцији Худаиди требало би да омогући да се умањи хуманитарна катастрофа која је задесила ту земљу, али не треба се надати да је то корак ка коначном миру.

Скоро четири године ратује се у Јемену, једној од најсиромашнијих земаља на свету и најсиромашнијој муслиманској земљи. Асистент на Филолошком факултету Марко Гагић, који је једно време живео у тој земљи, каже за Спутњик да је договор о повлачењу снага из лучког града Худаиде на Црвеном мору важан пре свега из хуманитарних разлога — то је највећа лука у коју улази већина јеменског увоза.

„Они уопште више не производе храну. Нису много производили ни раније, а сада нарочито. То је земља у којој се дословно умире од глади. Три четвртине становништва је угрожено и потребна им је нека врста помоћи. За сада процене варирају да ће следеће године између осам и 14 милиона људи бити директно угрожено. Неки подаци говоре да је огроман број деце млађе од пет година већ умрло од последица гладовања“, наводи Гагић.

Наш саговорник додаје да његови пријатељи у Јемену, с којима је у контакту, више ни не гаје наду да ће се нешто променити набоље.

„’Имамо утисак да се рат никада неће завршити‘, то су ми рекли пријатељи пре неки дан и надам се да греше", каже Гагић. 

Објашњавајући разлоге за ћорсокак у Јемену, гост Спутњика истиче да иза свега стоје економски интереси великих сила.

„У питању је огроман економски интерес, највише Сједињених Држава, па и Велике Британије. Поред Саудијске Арабије и Ирана чији су интереси испреплетани у Јемену, све су више заинтересовани и Уједињени Арапски Емирати. Наиме, острво Сокотра се налази између Рога Африке и Јемена, заправо ближе је Рогу Африке, али припада Јужном Јемену и налази се на раскрсници морских путева“, објашњава Гагић.

Стога је, напомиње он, у смислу контроле трговинским токовима у Индијском океану и Црвеном мору Емиратима важан Јемен и зато су врло присутни на југу.

Јемен је настао уједињењем Северног и Јужног Јемена 1990. године и, према речима нашег саговорника, била је то романтична идеја да се уједине сви јужни Арапи. Они себе сматрају посебном етничком групацијом у односу на остале становнике Арабијског полуострва, а њихов вековни сан био је да се сви јужни Арапи уједине у једну државу.

Побуњеници у Јемену - Sputnik Србија
Јемен: За два дана — 80 мртвих

„Међутим, сломом СССР-а, под чијим је утицајем био, Јужни Јемен је ослабио, а своју шансу за опоравак видео је у уједињењу са суседима. Идеја је била добра, али од самог почетка је било јасно да Север није баш имао најбоље намере, јер је хтео да наметне своју вољу. Тако је грађански рат избио већ 1994. године. Од тада је Југ практично под окупацијом Севера и у сталним су сукобима“, подсећа Гагић.

Наш саговорник се осврнуо и на значајно културно наслеђе Јемена. Стара Сана је под заштитом Унеска, што је само део културног богатства те земље. 

„Град је као из бајке, а тамо се налази и једна од најстаријих џамија читавог муслиманског света. Вредни су и бројни споменици из предисламског периода. Поносни су и на тзв. Пустињски Менхетн, град са солитерима направљеним у 16. веку. То је стара цивилизација, има богато културно наслеђе и добро знају ко су и шта су“, закључује Гагић.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала