Последњи говор јапанског цара Акихита

© AP Photo / Eugene HoshikoЈапански цар Акихито
Јапански цар Акихито - Sputnik Србија
Пратите нас
Више од 80 хиљада људи одало је почаст јапанском цару Акихиту који се последњи пут на свој рођендан обратио нацији пре најављене абдикације. Ово је последњи пут да Акихито прославља рођендан у краљевској палати у Токију, пошто ће у марту следеће године абдицирати, преноси Ројтерс.
Царски дворац у Јапану - Sputnik Србија
Бог одлучио да се пензионише: Коме ће се сада народ молити

У говору пуном емоција, захвалио је народу и супрузи Мичико. 

Према наводима краљевске палате, овој церемонији присуствовало је 82.850 грађана, највише у историји владавине цара Акихита, који је на власти већ три деценије, у периоду познатом као „ера Хеисеи“, што значи „постизање мира“ на јапанском, преноси Танјуг.

Акихито се са балкона у друштву супруге, најстаријег сина и наследника Нарухита и других припадника царске породице обратио грађанима који су махали малим јапанским заставама и правили телефонима снимке и фотографије.

Мислећи на природне катастрофе које су у претходном периоду погодиле Јапан, рекао је да су његове мисли уз оне који су изгубили чланове породице или оне блиске њима, и који су претрпели штету и чији су животи сада угрожени.

Земљотреси, огромне олује и таласи топлоте однели су стотине живота, уништили домове, канале снабдевања, урушавајући економију Јапана.

Акихито је био подвргнут операцији срца и медицинском третману лечења канцера простате, а очекује се да ће 30. априла абдицирати и предати Трон хризантеме 58-годишњем сину принцу Нарухиту.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала