Шта чека војску Црне Горе у наредних 10 НАТО година

© AP Photo / Risto BozovicПрипадници анти-терористичке јединице Црне Горе
Припадници анти-терористичке јединице Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министарство одбране Црне Горе планира да до 2028. године потроши 215 милиона евра за набавку опреме, док ће се улагања у одбрану повећати за 82 одсто и она ће у 2028. износити 145 милиона евра, стоји у Дугорочном плану развоја одбране за период од 2019. до 2028. године.
Амфилохије Радовић - Sputnik Србија
Амфилохије: Безумно је да се власт меша у црквена питања

За период дефинисан поменутим планом, Црна Гора планира да средства предвиђена за улагање у одбрану повећа за 82 одсто, односно са 80,19 милиона евра у 2019. години на 145,21 милион евра у 2028. години — наводи се у документу који је објавила Влада Црне Горе.

У десетогодишњем периоду за потребе набавке опреме биће издвојено око 215 милиона евра, док ће за инфраструктурне пројекте бити утрошено око 30 милиона евра. Према пројекцијама Министарства одбране, у периоду од 2020. године до 2024. године проценат издвајања за одбрану пројектован је са 1,73 одсто БДП-а у 2020. на ниво од два одсто у 2024. години.

„Према садашњим проценама раста БДП-а предвиђено је постепено повећање издвајања средстава за одбрану, што ће за период од 2019. године до 2024. године представљати укупно повећање средстава за одбрану за око 40 милиона евра“, наводи се у документу.

Црногорски пасош - Sputnik Србија
Пасош за инвестиције: Може ли Црна Гора постати балкански Давос

У првом дугорочном плану одбране који Црна Гора доноси као пуноправна чланица НАТО-а, такође се наводи да ће Војска Црне Горе бити реорганизована, а организацијско-формацијске промене у Војсци извршиће се до средине 2020. године. 

„Формираће се два пешадијска батаљона и један мешовити артиљеријски дивизион у резерви, који ће имати активан део команде и јединице до ранга вода. Од дела снага Чете специјалних снага, Поморског одреда, Чете војне полиције и Почасне гарде формираће се Батаљон за борбену подршку, док ће се Чета везе и елементи за електронско ратовање објединити у Чету за везу и електронско ратовање“, наводи се у документима Министарства одбране.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала