Русија после ситуације око РТ-а на Западу треба да предузме реципрочне мере

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседавајућа Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко
Председавајућа Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је након ситуације око телевизије РТ на Западу обавезна да предузме реципрочне мере према страним медијима, иначе ће то бити „неправедно“, изјавила је председница Савета федерација Русије Валентина Матвијенко на конференцији за новинаре.

„Ви знате да ми не уводимо нити смо уводили икакве рестриктивне мере медијима, али са таквим ставом према нашим руским медијима, конкретно Раша тудеј, ми смо једноставно обавезни да предузмемо реципрочне мере, иначе ће то бити потпуно неправедно“, рекла је Матвијенкова.

Она је истакла да је Роскомнадзор (руска агенција за надзор медија) започео проверу Би-Би-Сија како би оценио „шта се дешава са медијима који објављују материјале о Русији“.

Студио агенције и радија Спутњик на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу - Sputnik Србија
Јавни линч: „Тајмс“ по узору на украјински „Миротворац“ објавио списак новинара Спутњика

Она је додала и да објављивање података новинара Спутњика у британском „Тајмсу“ угрожава њихове животе и представља мешање у њихов лични живот.

„’Тајмс‘ је објавио фотографије новинара који раде у Великој Британији. То је већ мешање у приватни живот новинара, стварање претње њиховим животима. Одлуке које се доносе превазилазе све границе по свом цинизму“. Она је додала да заправо није било никаквих кршења британског закона, већ „постоје неке субјективне процене да се информације дају набалансирано и да у огромном спектру емитовања постоји неколико чињеница које они сматрају небалансираним“, истакла је Матвијенкова.

Она је навела да је одлука британског медија убедљив доказ да је на Западу веома лоша ситуација са слободом говора и европским вредностима.

„Гради се пропагандна машина која је чак и тежа него што је била у Совјетском Савезу са његовом цензуром. Када се не дозвољава да се чује другачије гледиште, када су грађани лишени могућности да чују другачије гледиште и формирају своје мишљење“, објаснила је она.

Говорећи о односима САД и Русије Матвијенкова је навела да док се у САД не промени унутрашња политичка ситуација и не престане русофобна хистерија, не може се говорити о озбиљним парламентарним контактима између САД и РФ.

Главна и одговорна уредница РТ и агенције „Спутњик“ Маргарита Симоњан - Sputnik Србија
Симоњанoва: Упозорења „Офкома“ телевизији РТ апсолутно неоснована

Она је додала да контакти постоје, али су слаби.

„Они се понекад дешавају на различитим међународним парламентарним платформама. Постоји мали, али ипак постоји одређени број чланова Конгреса који схватају значај наставка дијалога са Русијом. Укључујући и преко парламената“, нагласила је она.

Матвијенкова је рекла и да је Русија спремна за преговоре са САД ако стигне позив Конгреса, Русија ће послати своју делегацију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала