Додик: Позваћу грађане да избацимо џабалебароше из тужилаштва из канцеларија

© Sputnik / Дејан Симић / Милорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Окружно јавно тужилаштво Бањалука „кључни субверзивни и антирепублички елеменат“ и главно место кривице за све што се дешава у случају „Драгичевић“, и да би људи у тој правосудној институцији требало да буду смењени и утврђена одговорност за њихово непоступање.
Специјалци на улицама Бањалуке - Sputnik Србија
Полиција спречила окупљање у Бањалуци, Давор Драгичевић најавио велики скуп

„Било би логично да се чланови групе ’Правда за Давида‘ окупе испред Окружног јавног тужилаштва Бањалука и покушају да изврше демократски притисак да Тужилаштво ради свој посао, али то је изостало“, рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци, након пријема који је председник Републике Српске Жељка Цвијановић организовала поводом 9. јануара — Дана Републике Српске.

Додик је рекао да он, као ни било ко од политичара нити институција нема ништа са тим случајем, преноси РТРС.

„Тужилаштво је направило медвеђу услугу Републици Српској зато што није одлучно, зато што не жели да ради, зато што је спекулативно и недолично, због чега сматрам да треба да буду смењени људи из Тужилаштва и да се утврди одговорност за њихово непоступање“, истакао је Додик.

Он је рекао да је неподношљива прича о независности правосуђа у БиХ и Републици Српској са становишта овог случаја, те да је немогуће да се људи сакрију иза приче о томе да су они независни и да имају право, а да не дају јавне одговоре који се траже.

„Уколико за месец до два дана не буде тужилачке одлуке у овом случају, ја ћу позвати грађане пред Окружно јавно тужилаштво Бањалука да их избацимо из њихових канцеларија јер они не раде добро свој посао“, рекао је Додик.

Тужилаштво је креирала међународна заједница

Додик је рекао да су Тужилаштво и правосудни систем у БиХ и Републици Српској креирала међународна заједница која сада покушава да тражи неку одговорност у овом случају.

„Имамо овде амбасадоре који покушавају да нам шаљу неке поруке, а из њихових земаља имате случајева који нису разоткривени деценијама. Није ми познато шта се десило у случају ’Драгичевић‘, али има грађана који сматрају да је неприхватљиво да се узурпира јавна површина као што је Трг Крајине за било какву активност. Једино логично место где би требало да се окупља и усмери активности група ’Правда за Давида‘ је Тужилаштво“, истакао је Додик.

Додик је навео да је доста „џабалебароша“ који седе у Тужилаштву и примају јавни новац и праве медвеђу услугу Републици Српској, истичући да треба да кажу шта је било у овом случају и колико њима треба месеци да то ураде.

Он је рекао да се за мање случајеве појављивала прича да се предмет повуче на ниво БиХ, питајући зашто нису повукли случај „Драгичевић“ јер са тим спекулишу и желе да се управо у Републици Српској дешава оваква атмосфера.

Додик је нагласио да је спреман и да јавно позива, без обзира на љутње и све, да се састане са Давором Драгичевићем, његовим тимом и члановима групе „Правда за Давида“ и да још једном са њима разговара о свему.

„Мислим да је Давор Драгичевић у праву у свему ономе што је борба за правду, али не у ономе што је политика“, истакао је Додик.

Додик је изразио жаљење што је породица Драгичевић, а посебно отац трагично настрадалог младића Давида, фокус свог деловања пребацио на институције Републике Српске јер је то погрешно.

„Све смо учинили да помогнемо и онда када смо га предложили да буде у заједничком тиму истраге полиције и онда се десило да је он подлегао неким другим причама и неким другим идејама политизације тог случаја“, подсетио је Додик.

Додик је рекао да су много пута у опсервацијама породице Драгичевић били свакако третирани он и његова породица, али да неће бити тај који ће за то поднети пријаву или било шта учинити.

Лукач је урадио свој посао

Додик је нагласио да су полицајци који су у процедури направили одређене пропусте у вези са овим случајем процесуирани, истичући да он не штити никога и да није доказано да је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач крив, истичући да он ради свој посао у складу са законом.

„Министар Лукач је урадио свој посао у овом случају и он је човек са патриотски веома опредељеном репутацијом која је несумњива. У случају ако се докаже и један промил сумње у његов рад у вези са овим случајем, истога дана он неће бити министар“, појаснио је Додик.

Додик је рекао да нико не треба погрешно да схвати да је спремност за састанак са породицом Драгичевић некаква слабост институција Републике Српске, већ само жели да се покуша решити тај проблем.

„Ја сам за то да се промене тужиоци, уведу неки други људи, да ВСТС БиХ каже да су ови људи лоше радили свој посао. Ако има потребе слажем се да овај случај пренесу у Тужилаштво и Суд БиХ и нека они воде овај случај“, каже Додик.

Додик је појаснио да је овде реч о једној спекулативној политичкој злоупотреби овог случаја јер се све одвијало стабилно у складу са неким законима док се нису појавили лидери и квазилидери опозиције који користе овај случај.

„Од овог момента тражићу искључиву персоналну одговорност тужиоца без обзира на њихову причу о независности. Они су веома зависни од неког процеса који не дозвољава да се овај случај заврши", напоменуо је Додик.

Спреман сам на разговор с породицом Драгичевић пред камерама

Он је поновио да нико није заштићен, па ни Милорад Додик, и да Тужилаштво изађе са тужилачком одлуком или нека кажу да нема ништа у случају „Драгичевић“.

На питање новинара да прокоментарише дешавања у Бањалуци у последња два дана, Додик је рекао да му је жао грађана и полицајаца који су били томе изложени.

„Не може слобода за некога бити неограничена без обзира на разлог, повод и нешто шта му се десило. Не може неко узурпирати Трг Крајине и онемогућити другима који користе тај трг“, рекао је Додик, наводећи да су републичка и градска власт Бањалуке биле толерантне према нелегалним протестима на тргу, али да то више није прихватљиво.

Додик је рекао да су протести на Тргу Крајине толерисани из неког људског разлога и јер нису желели да додатно повређују породицу, али да је то прешло у неку политичку причу и нема никакве везе са правдом.

„Спреман сам да се састанем са породицом Драгичевић и да ми каже све, а и ја њему све и да наш разговор преносе камере“, рекао је председавајући Председништва БиХ.

Додик је рекао да Тужилаштво које је креација међународне заједнице мора да изађе и да своју оцену о овом случају и да суду предочи да се уђе у процес и да суд као крајња инстанца каже шта је ту било, закључујући да тражи од правосуђа да доведе тужилачку екипу која има дигнитет да то уради.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала