Хакери украли милионе података политичара и познатих, хакована и Меркелова

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаВирус-изнуђивач напада информационе системе
Вирус-изнуђивач напада информационе системе - Sputnik Србија
Пратите нас
Непознати хакери украли су милионе података немачких политичара, новинара и познатих личности, преноси немачки дневник „Билд“, истичући да је ово можда највећи хакерски напад у досадашњој историји Немачке.

Више хиљада података са делимично личним информацијама објављено је преко интернета, а за сада је нејасно ко је украо те податке. Јасно је једино да је напад прекинут крајем октобра, али нико не зна када је започео.

Хакерским нападом погођени су политичари готово свих политичких странака, изузев десничарске „АФД", чији подаци за сада нису објављени.

Хакери - Sputnik Србија
Шта су све хакери открили пратећи дипломатску мрежу ЕУ

Међу „жртвама“ напада је и председник Немачке Франк Валтер Штајнмајер, али и познати уметници и новинари, пре свега јавног сервиса АРД и ЗДФ. Само у АРД-у је најмање 33 новинара било погођено хакерским нападом.

Савезна служба за заштиту уставности (БФВ) од синоћ је покренула истрагу о овом случају и размењује с тим у вези информације са страним обавештајним службама, како би се ушло у траг пореклу хакерског напада.

Што се странака тиче, најтеже погођена је владајућа коалиција ЦДУ и ЦСУ — од 405 политичара тих странака објављени су лични подаци.

Код СПД-а хакери су објавили податке 294 политичара, код Зелених 105, Левице најмање 82, и код ФДП-а 28.

Код Зелених је посебно био погођен шеф странке Роберт Хабек, пошто су хакери објавили и значајне изводе дигиталне комуникације са породицом, али се и преписка бившег шефа СПД-а Зигмара Габријела могла наћи на мрежи.

Прва истрага је показала да су хакери највероватније „упали“ у рачунаре преко програма за писање мејлова „Аутлук“, преноси Танјуг.

Након што су успели да украду лозинке најмање 30 политичара, дошли су до других преко мрежа и налога на социјалним мрежама као што су Твитер и Фејсбук.

„Починиоци желе да уруше поверење у нашу демократију и институције

Немачка канцеларка Ангела Меркел налази се међу „жртвама“ масовног хакерског напада на Немачку.

Друштвена мрежа Фејсбук - Sputnik Србија
„Фејсбук“ потврдио: Хакери упали у профиле 30 милиона људи

Министарка правосуђа Катарина Барлеј рекла је да се ради о „тешком нападу“.

„Починиоци желе да уруше поверење у нашу демократију и институције“, казала је она.

Што се канцеларке Ангеле Меркел тиче, објављени су један број факса, једна имејл-адреса и више писама канцеларки и које је шефица Владе слала.

Колико су објављени подаци „шкакљиви“ остаје да се види, посебно имајући у виду да је погођена цела немачка Влада.

Власник налога на Твитеру на којем су објављени поверљиви подаци налази се према сопственим наводима у Хамбургу и себе представља као истраживача из области безбедности, уметника и фана сатире. Он ј преко свог налога најавио да ће бити веома занимљиви подаци које ће тек објавити. Његов налог је у међувремену Твитер затворио.

Министарка Барлеј је затражила да се што пре истражи овај случај и утврди ко су хакери, као и да ли постоје политички мотиви.

„Криминалци и њихови налогодавци не смеју одређивати никакве дебате у нашој земљи“, поручила је она.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала