„Деспот“ први пут у јавности: Оклопно возило највеће изненађење дефилеа у Бањалуци (видео)

© Sputnik / Дејан СимићОклопна возила на улицама Бањалуке на Дану републике
Оклопна возила на улицама Бањалуке на Дану републике - Sputnik Србија
Пратите нас
На свечаном дефилеу поводом Дана Републике Српске у Бањалуци данас је промовисано и прво оклопно возило произведено у Српској — „Деспот“ компаније „Технички ремонт Братунац“ (ТРБ).
Свечани дефиле у Бањалуци - Sputnik Србија
Тресла се Бањалука: Спутњик на улицама главног града Српске (фото)

Реч је о најпрестижнијем производу на који су поносни у ТРБ, рекао је директор и већински власник компаније Славенко Ристић. Према његовим речима, од идеје до данашње промоције прошло је годину дана, а у развоју возила учествовало је и Министарство унутрашњих послова Српске.

„Поносни смо на возило, али и раднике и инжињере који су учествовали у изради ’Деспота‘, као круне четворогодишњег рада фабрике“, рекао је Ристић.

Он је навео да је ТРБ за четири године рада понудио међународном тржишту четири нова престижна производа — линију за производњу муниције, машину за хуманитарно деминирање, пиштољ РС9 и „Деспота“.

Реч је о оклопном мултифункционалном возилу врхунских перформанси, намењеном за обављање широког спектра полицијских или војних задатака, наводе из компаније.

Дефиле на улицама Бањалуке - Sputnik Србија
Најефектнији моменат свечаног дефилеа у Бањалуци (видео)

Основни концепт возила се заснива на вишенаменској шасији сачињеној од склопова погона и преноса снаге, као и на независном систему ослањања који омогућава висок степен покретљивости у свим временским и теренским условима.

Веома је модерног дизајна, дужине 6,05 метара и висине 2,7 метара, са максималном масом од 14 тона, преноси РТРС.

„Деспот“ достиже брзину од 120 километара на час, савладава нагиб од 50 степени, као и бочни нагиб од 30 степени, креће се и по води вишој од једног метра, без проблема савладава вертикалне препреке висине до пола метра и потпуно је функционалан на температурама од минус 40 до 50 степени Целзијусових.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала