Одбројавање: Напето у Македонији, Албанци не одустају од кључног захтева

© AP Photo / Boris GrdanoskiЗоран Заев
Зоран Заев - Sputnik Србија
Пратите нас
Седница Собрања о уставним амандманима у вези са Преспанским споразумом требало је да почне данас у 13 сати али је одложена за сутра у 12 сати, а владајући Социјалдемократски савез очекује да ће до тренутка гласања бити обезбеђена двотрећинска већина, неопходна за окончање процеса.
Протест у Скопљу - Sputnik Србија
„Историјски договор“ Македоније с Албанцима, Македонци на улицама: Ово је издаја! (фото)

Портпарол странке Костадин Костадинов је то рекао данас на прес конференцији.

Преговори са албанском опозиционом партијом БЕСА и даље су у току. 

У међувремено је и македонски премијер изјавио да ће данас бити познато да ли постоји већина у Собрању, преноси Танјуг. 

Како је он рекао, „уколико нема већину, биће одржан састанак Централног комитета Социјалдемократског савеза и утврђивање одговорности, јер друга опција не постоји“. 

„Ставили смо све на ову карту. У политици како се добијају бенефиције, тако се и сносе одговорности. Немам предрасуде и сматрам да је дошао тренутак одговорности. Или ће бити најмање 80 посланика, или ће уследити одговорност“, казао је Заев. 

Еди Рама и Душко Марковић - Sputnik Србија
Подгорица ћути на аспирације Тиране, а „диже зид“ према Србима

Портпарол Социјалдемократског савеза Костадин Костадинов је рекао да су преговори са албанском странком БЕСА у току и очекује да споразум буде постигнут. 

„Уставни закон јасно прецизира да је реч о македонском држављанству/грађанин Републике Северне Македоније и са тог угла не сматрам да је реч о етничкој припадности или етничком опредељењу грађана“, истиче Костадинов. 

Албанска странка БЕСА захтева да се прихвати њихов амандман о брисању македонског држављанства код Албанаца како не би се стекао утисак да је реч о македонској етничкој припадности. 

Са друге стране, посланици независне посланичке групе ВМРО-ДПМНЕ неће гласати за уставне измене уколико Заев прихвати амандман који је предложила БЕСА о брисању македонског држављанства. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала