Шта ако француски „револуционари“ повуку потез који нико није очекивао

© Sputnik / Irina Kalashnikova / Уђи у базу фотографијаПрипадник покрета "Жути прслуци" у Паризу.
Припадник покрета Жути прслуци у Паризу. - Sputnik Србија
Пратите нас
Чак и ако би покрет „Жути прслуци“ прерастао у политичку партију, мало је вероватно да би се та нова снага појавила на предстојећим изборима за Европски парламент у мају ове године, сматра Ана Оташевић, дугогодишњи дописник српских медија из Париза.

Представница „Жутих прслука“ Жаклин Муро, која је најавила формирање политичке партије, изјавила је да избори за Европски парламент долазе сувише рано како би нова странка учествовала на њима.

Демонстранти жути прслуци током протеста у Паризу - Sputnik Србија
„Жути прслуци“ праве политичку странку у Француској

Међутим, Оташевићева за Спутњик подсећа да су чланови покрета, који је уздрмао не само Макрона, него и темеље Пете републике, у почетку бежали од политичких партија и политичког организовања.

„’Жути прслуци‘ су бежали од било какве политичке организације и свако ко би се истакао, или ко би тако нешто изнео као идеју, до сада је био жестоко нападан. Они су видели снагу у том хоризонталном организовању, односно у спонтаним акцијама свуда у Француској“, каже наша саговорница.

А слично је било и у другим срединама у којима су се појавили тзв. популистички покрети. Подемос у Шпанији и покрет „Пет звездица“ у Италији почели су као покрети који су одбацивали систем и затечено стање, а онда су кроз организацију ипак добили политичку платформу у контексту постојећих политичких односа.

Оташевићева истиче да иако за сада није извесно да ће „Жути прслуци“ у кратком року на европској сцени представљати неку озбиљнију снагу, реч је о феномену који се шири и који покушава да дâ одговоре на питања која су у овом тренутку суштинска у Европи.

Протести „жутих прслука“ у Паризу - Sputnik Србија
„Жути прслуци“ грађанима: Масовно у банке, испразните рачуне

„Жути прслуци“ су нова политичка сила која се појављује изненада, истиче Ана Оташевић. Реч је о антисистемском покрету и зато је логично да су добили подршку италијанског покрета „Пет звездица“.

Међутим, пошто постоји идеја ширења и ван граница Француске и повезивања са сличним покретима широм Европе, у том случају били би одговор на десни популизам. Зато и Жаклин Муро наступа у име „политичке опције која се обраћа свим Французима“.

„Она говори, рецимо, о захтеву који се односи на пензионере, о замрзавању пензија, да пензионере нико не сме да дира и то је једна од ствари које су у програму дефинисане до сада, али остале тачке нису још јасне“, каже Ана Оташевић.

Она сматра да ћемо виђати различите политичке иницијативе које долазе из покрета „Жутих прслука“, а да ли ће покрет успети да постане „баук који кружи Европом 21. века“, као што је то био комунистички у прошлом столећу, показаће време.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала