Израелски Ф-16 ипак не лети за Хрватску

© AP Photo / Str/HOИзраелски Ф-16
Израелски Ф-16 - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада у Загребу ће поништити одлуку о куповини борбених авиона од Израела, након што друга страна није успела да обезбеди дозволе САД за ту трансакцију.

„Влада Хрватске ће поништити Одлуку о набавци борбеног авиона (Ф16 ’Барак‘), али остаје привржена наставку модернизације Хрватског ратног ваздухопловства“, саопштено је на Твитеру хрватске Владе.

То је објављено након што је делегација Израела јуче саопштила хрватским званичницима да нису успели да обезбеде дозволе САД за продају борбених авиона Хрватској у договореној верзији.

Израелску делегацију у Загребу је предводио генерални директор министарства обране Уди Адам.

Израелски Ф-16 - Sputnik Србија
Шта пише у тајним америчким папирима о Ф-16 за Хрвате

Делегација Израела је најпре разговарала са хрватским министром одбране Дамиром Крстичевић, а потом их је у Банским дворима примио премијер Андреј Пленковић.

Уди Адам је Пленковића известио да Израел није успео да од САД добије дозволу за продају борбених авиона Ф-16 „Барак“ Хрватској.

Хрватска је раније склопила договор са Израелом о куповини авиона за 2,9 милијарди куна. Реч је о авионима које је Израел добио од САД, а Хрватској је намеравао да их прода у модификованој варијанти, али се Америка томе успротивила.

Наиме, САД су Израелцима поручиле да авионе могу да продају Хрватској, али само у оригиналној верзији.

Хрватска на то није пристала, а данас уједно истиче задати рок у којем је требало испоштовати уговор са Израелом у форми у којој је потписан.

Израел је стога у четвртак, дан пре истека рока, званично известио Загреб да не може да испоштује уговор.

Иначе, Хрватска је израелску понуду изабрала на тендеру на којем су конкурисали и САД, Шведска, Грчка и Јужна Кореја.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала