Још један бурни викенд у Француској: „Жути прслуци“ по девети пут изашли на улице (видео)

© Sputnik / Жюльен Маттиа / Уђи у базу фотографијаПротести "жутих прслука" у Паризу
Протести жутих прслука у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
Број приведених током данашњег протеста „жутих прслука“ у Француској порастао је на 240 људи, а 200 од њих је задржано у притвору, објавила је телевизија БФМ, позивајући се на наводе полиције.

У бројним градовима, укључујући Париз, данашње протесте су пратили нереди. Раније је саопштено да је у француској престоници ухапшено 120 демонстраната, од којих су 74 особе задржана у притвору због насиља над припадницима полиције и ношења оружја.

Према наводима полиције, у деветим протестима „жутих прслука“ у Француској учествовало је укупно 84.000 људи. 

На протестима у француској престоници поново су се сукобили демонстранти и полиција, која је употребила сузавац и гумене метке како би растерала учеснике протеста. Демонстранти су гађали полицајце флашама и каменицама. Према речима министра унутрашњих послова Кристофа Кастанеа, у Паризу је било распоређено више од 80.000 војника и полицајаца.

У суботу пре подне протестна шетња кренула је од зграде Министарства економије и финансија, након чега су се демонстранти окупили код Бастиље, а после тога кренули ка Јелисејским пољима.

Демонстранти су узвикивали пароле тражећи од председника Емануела Макрона да поднесе оставку, као и да под хитно буде ослобођен бивши помоћник француског лидера Александар Бенал.

Масовни протести „жутих прслука“ почели су у Француској 17. новембра. Демонстранти су тада изнели захтев да се не повећавају порез за гориво и цене бензина. 

Незадовољни социјалном политиком француских власти учесници покрета „Жути прслуци“ настављају да излазе на улице широм земље, без обзира на то што су француске власти објавиле мере за смиривање ситуације.

Протесте често прате нереди и сукоби демонстраната с полицијом, демолирање продавница и банака и паљење аутомобила. Ово је девети викенд како се протести у Француској одржавају, а ослабили су током божићних и новогодишњих празника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала