Шести протест „Један од пет милиона“ одржан у Београду (видео)

© SputnikПротест "Један од пет милиона" у центру Београда
Протест Један од пет милиона у центру Београда - Sputnik Србија
Пратите нас
У Београду је одржана шеста протестна шетња под слоганом „Један од пет милиона“, а њени учесници су поновили раније захтеве.

Колона је кренула са платоа испред Филозофског факултета и кретала се Светогорском и Таковском улицом поред РТС-а, затим кроз улице Кнеза Милоша, Краља Милана и Теразије.

На почетку протеста, грађанима који су испунили Студентски трг и Васину улицу обратили су се глумац Бранислав Трифуновић и представница Срба са Косова Рада Трајковић.

Трифуновић је рекао да је из Краљева пешке у Београд кренула група од осам „храбрих“ људи који ће стићи у Београд 16. јануара на годишњицу убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића. У тај поход су, како је навео, кренули као симбол отпора и борбе за земљу без политичких убистава.

„У среду 16. јануара ћемо се окупити да бисмо се сетили човека који је 20 дана пред смрт рекао: ’Има нас више‘“, казао је Трифуновић и поновио захтев да се открију Ивановићеве убице.

Он је напоменуо да се протести одржавају и у Крагујевцу и Новом Саду, а од 18. јануара их очекује и у Крушевцу и Ужицу.

„Све нас је више и доћи ћемо до бројке због које ће остати без фотеље“, поручио је Трифуновић, оценивши да ће они који дођу на „контрамитинг“ бити ту због страха и због новца.

Рада Трајковић је у свом обраћању рекла да је Слободан Милошевић „покорио“ Србе на Газиместану да би се устоличио, а да то исто ради и Александар Вучић „уз помоћ мафије која је на крају убила и Оливера Ивановића“.

„Устоличио је у Београду полиграф правде за Милана Радоичића, који је умешан у организацију Ивановићевог убиства“, рекла је Трајковићева и затражила да се Радоичић изручи Приштини.

Она је захвалила владики Григорију на подршци и додала да је владика Теодосије доживео да Српска листа забрани долазак у цркве на божићне празнике.

Организатори протеста и данас су поновили захтеве да се расветли убиство Оливера Ивановића, да се открију налогодавци напада на новинаре и опозиционаре, да се директор РТС-а Драган Бујошевић повуче са функције и да опозиција добије пет минута простора у Дневнику РТС-а.

Први протест је пре пет недеља организован због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића.

Учесници протеста дували су у пиштаљке и лупали у бубњеве, носећи различите транспаренте, пренео је Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала