Турска војска послала тенкове на границу са Сиријом

© AP Photo / Ismet Bicen/IHA Транспорт војних возила на југоистоку Турске у близини границе са Сиријом
Транспорт војних возила на југоистоку Турске у близини границе са Сиријом - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска војска је утоварила тенкове и оклопна возила на камионе и послала конвој возила у турску провинцију Хатај, која се налази на граници са Сиријом, јавља Ројтерс.

Британска агенција напомиње да је ту вест објавила новинска агенција „Демирорен“.

То се догађа два дана од почетка акције јачања турских снага на граници са северном сиријском провинцијом Идлибом, која је последње велико упориште побуњеника у Сирији, напомиње британска агенција.

Начелник Генералштаба Турске генерал Хулуси Акар на прес-конференцији након покушаја државног удара у Турској - Sputnik Србија
Турска: Са Русијом до потпуног примирја у Идлибу

У петак је извор из турских снага безбедности казао да се снаге турске војске ротирају унутар и изван тог региона, али је одбио да каже да ли је најновији потез припрема за операцију у самом Идлибу.

Амерички председник Доналд Трамп је прошлог месеца најавио повлачење снага САД из Сирије, што је изазвало забринутост и наметнуло питање како ће се попунити безбедносни вакуум на месту где су до сада биле америчке снаге.

С друге стране, Турска намерава да спроведе кампању против курдских снага које сарађују са САД, а са друге стране сиријске власти у томе виде шансу да поврате велики део територије.

Раније данас су турски министар одбране, начелник генералштаба и шеф обавештајне агенције посетили војне снаге на граници и разговарали о „мерама за успостављање мира и стабилности у региону“, саопштило је Министарство спољних послова Турске, пренео је Танјуг.

Турски министар одбране је казао да његова земља улаже све напоре у очувању мира и стабилности у Идлибу, у складу са споразумом у Сочију, као и да Анкара наставља блиску сарадњу са Москвом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала