Пољска прави острво у Калињинградском заливу

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаПешчано полуострво Куршка превлака које одваја Балтичко море од Куршког залива
Пешчано полуострво Куршка превлака које одваја Балтичко море од Куршког залива - Sputnik Србија
Пратите нас
Пољска ће изградити вештачко острво у Калињинградском заливу за осигуравање безбедности у региону, саопштио је пољски лист „Онет“ позивајући се на тендерску документацију владиних агенција.

Острво ће се појавити у територијалним водама Пољске и за његову изградњу користиће се земља које ће се добити током изградње пловног канала кроз Балтичку превлаку.

Первый заместитель председателя Комитета Совета Федерации по обороне и безопасности Франц Клинцевич - Sputnik Србија
Ако САД подигну војну базу у Пољској, Русија има спреман одговор

Формална одлука да се ископа канал кроз Балтичку превлаку нема никакве везе са америчким присуством. Одлука је донета у Пољској у мају 2016. године. Тада је и планирано да се почне са копањем. Али сада се све тако срећно подударило.

Лист наводи да ће острво бити подигнуто на висини од 2-3 метра изнад нивоа мора, да ће имати елипсасти облик дужине око два километра и ширине око једног.

Објекат се неће користити у туристичке сврхе. Његова изградња процењује се на 880 милиона пољских злота (око 205 милиона евра).

Острво ће бити изграђено у оквиру програма изградње пловног пута који повезује Калињинградски залив са Гдањским заливом. Овај програм има за циљ осигуравање безбедности земље и њене одбрамбене способности у региону.

Ракета ваздух-ваздух Р-73, једна од наследница Р-27 - Sputnik Србија
Совјетско оружје као узор: Пољска и Украјина граде заједнички ПВО систем

Пољска влада је у мају 2016. године донела одлуку о изградњи канала кроз Балтичку превлаку, који ће повезати Калињинградски и Гдањски залив. У складу са планом, његова изградња ће омогућити морским бродовима да улазе у пољску луку Елблаг.  

У децембру 2018. године пољске власти су објавиле тендер за изградњу канала, а непосредно пре тога председник владајуће странке Пољске Јарослав Качињски и министар поморске економије и поморства Марек Грубарчико поставили су у земљу стуб који је симболизовао почетак радова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала