Упркос захтеву Америке Харадинај тврди: Таксе и до 2022. ако не буде споразума

© AP Photo / Visar KryeziuБеџет Пацоли и Рамуш Харадинај
Беџет Пацоли и Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај је потврдио да су САД званично затражиле да Приштина укине наметнуте стопостотно увећане таксе на производе из Србије и поновио да се то неће догодити док се не постигне споразум којим ће Србија признати косовску независност.

Харадинај је на конференцији за новинаре казао да је амерички став о таксама на робу из Србије добио преко амбасадора САД у Приштини Филипа Коснета.

„Амбасадор је изразио став америчких власти о захтеву за суспензију таксе како би се отворио пут за дијалог. То је њихов службени захтев. Међутим, они су свесни да ми немамо права да коментаришемо њихове ставове“, рекао је Харадинај након седнице такозване косовске владе.

Капитол у Вашингтону - Sputnik Србија
САД запретиле Приштини: Укидање такси или — санкције!

Упркос америчком захтеву и запрећеним санкцијама Приштини, Харадинај тврди да ће увећане таксе остати на снази до потписивања свеобухватног споразума који би резултирао српским признавањем косовске независности.

Досадашњи трогодишњи дијалог који су Београд и Приштина водили у Бриселу Харадинај је назвао „циркусом“ и додао да до сада постигнути ефекти нису вредни враћања такси на стари ниво.

Поновио је да је Приштина спремна да данас суспендује таксе ако би имала договорени споразум.

„Нема тога што би могло да замени споразум. Али пре него што постигнемо договор о признању, нема никакве логике да укинемо таксе. Ако је споразум свеобухватан, нећу дозволити да таксе буду суспендоване све док год он не буде потписан. Сврха уведених такси јесте потписивање споразума о признању косовске независности“, казао је Харадинај.

Он очекује да споразум са Београдом о међусобном признању буде постигнут, а ако се то не догоди ни до 2022, таксе ће остати на снази, пренео је Танјуг.

„Ако обе земље не уђу истог дана у ЕУ, балканско питање неће бити решено“, рекао је Харадинај.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала