Пливање се Часни крст: 18-годишња Јована прва у Земуну, 16-годишњи Лука на Власини

© Tanjug / Dimitrije GollПливање за часни крст у Београду
Пливање за часни крст у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
На многим рекама, језерима и извориштима широм Србије традиционално се пливало за Часни крст. Пливало се 33 метра, који симболизују године живота Исуса Христа.

У Земуну, уз храбре пливаче били су и патријарх српски Иринеј и градоначелник Зоран Радојичић. Богојављански крст узела је 18-годишња Јована Лепосавић из Београда, девојка која се излечила од рака.

Раздаљину од 33 метра први је препливао Лазар Макуљанин, али нико од пливача није хтео да узме крст док Јована није дошла до њега и узела га.

© Tanjug / Димитрије ГолБогојављански крст узела је 18-годишња Јована Лепосавић из Београда
Богојављански крст узела је 18-годишња Јована Лепосавић из Београда - Sputnik Србија
Богојављански крст узела је 18-годишња Јована Лепосавић из Београда

Она је рекла након изласка из воде да своју победу посвећује свим својим пријатељима који су се лечили од рака, али и онима који више нису живи.

Патријарх Иринеј је након службе пошкропио учеснике освећеном водом, а они су пре почетка пливања отпевали песму косовских јунака, као и химну Србије „Боже правде“.

Већ 21 годину традиција је пливање за Часни крст и на београдској Ади Циганлији. Међу 55 пливача, у води у којој је температура само три степена, најбржи је био 26-годишњи Павле Драгишић.

© Tanjug / Димитрије ГолПливање за Богојављански крст на земунском кеју у Београду
Пливање за Богојављански крст на земунском кеју у Београду - Sputnik Србија
Пливање за Богојављански крст на земунском кеју у Београду

Више од стотину углавном младих Шапчана пливало је у хладној савској води. За разлику од претходних неколико година када су само улазили у реку, ове године пливачи су се такмичили. До Часног крста први је стигао Марко Трипковић из Црне Горе.

„Баш је ледено, али ово ме духовно испуњава. Баш ми је мило што сам допливао први до крста. Из Црне Горе сам, није ми први пут, пливао сам и пре овде у Шапцу, и на Морачи у Подгорици, мало је хладније на Морачи“, каже Марко.

Победник пливања за богојављански крст у Нишу је 19-годишњи Дамјан Илић. Он је био најбољи у конкуренцији 20 такмичара, који су пливали на отвореном базену „Чаир“ у Ниш. Међу учесницима је била и једна припадница лепшег пола, Мима Станковић. Победник такмичења је уједно и најмлађи учесник, а најстарији је има 49 година.

© Tanjug / Димитрије ГолПрипреме за пливање у Земуну
Припреме за пливање у Земуну - Sputnik Србија
Припреме за пливање у Земуну

Више од 5.000 људи дошло је на Власину да поздрави 49 најхрабријих момака. Победник је 16-годишњи Лука Петровић, који је победио и прошле године.  

На традиционалном Богојављенском пливању у Ћуприји победио је 22-годишњи ватерполиста из Крушевца Михаило Аџић. Њему је председник општине Нинослав Ерић уручио златник, дар Скупштине општине.

Поводом Богојављења данас се у портама цркава у Поморављу, Ресави и Левчу, окупио велики број грађана.

© Tanjug / Димитрије ГолПатријарх Иринеј са верницима у Земуну
Патријарх Иринеј са верницима у Земуну - Sputnik Србија
Патријарх Иринеј са верницима у Земуну

Цркве су биле пуне на богослужењу, велики број верника је учествовао у литији око цркава и понели кућама освештану Богојављенску водицу.

Богојављењем се обележава успомена дан када је према предању Јован Крститељ у реци Јордан крстио Исуса и јављање Бога у виду голуба и гласа: „Ово је Син мој и њега послушајте“.

Тај тренутак представља објављивање Богочовека и Христа као месије.

У свим православним црквама се освешћује вода коју народ узима и носи кућама, јер се верује да има духовна и лековита својства.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала