Албански терористи спремали напад на војну базу?

© Фото : Divulgação / PM-AMОружје већег калибра коришћено у акцијама „пирата“ Куарија
Оружје већег калибра коришћено у акцијама „пирата“ Куарија - Sputnik Србија
Пратите нас
Сакривено оружје за које се верује да је припадало албанским терористима и да је било намењено новим нападима пронађено је закопано у једном подруму на подручју општине Прешево, преносе Новости.

Према сазнањима листа, оружје је откривено у селу Депце, где се током оружане побуне на југу централне Србије налазило једно од упоришта тзв. Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца, којим је командовао Реџеп Алију, звани Командант Реџа.

Српски војник и полицајац - Sputnik Србија
Годинама вежбао: Ухапшен вехабија који је спремао терористички напад у Србији

Пронађене су две аутоматске пушке — амерички „томпсон“ и совјетски ППС-43, једна кинеска и једна домаћа полуаутоматска пушка и две ручне бомбе кинеске производње, које су послате на вештачење. Наоружање је било у добром стању и могло се користити, а било је закопано у подруму напуштене урушене камене куће чији је кров изгорео у пожару.

Пажњу оперативаца привукла је чињеница да се ова кућа налази у близини војне базе Печено брдо и да припадници Војске Србије у овој области редовно патролирају, па се сумња да је постојала намера да наши војници буду мета напада. У близини је и административна линија, што омогућава да се у кратком периоду евентуални терористи пребаце са КиМ на подручје села Депце и обрнуто.

Претпоставља се да је откривено оружје део наоружања припадника ОВМБП, које је коришћено током сукоба између 1999. и 2001. Побуна је угушена 2001. када су српске снаге ушле у копнену зону безбедности и разоружале терористе.

Након тога, мањи део оружја које су користили терористи предат је државним органима док је остатак арсенала пребачен на КиМ или је сакривен на југу централне Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала