Грчка се слила у Атину: Сузавац растерао демонстранте са улаза у парламент (фото, видео)

© REUTERS / ALKIS KONSTANTINIDISПротест у Атини
Протест у Атини - Sputnik Србија
Пратите нас
У Атини је данас, испред зграде грчког парламента, почео протест против Преспанског споразума о промени имена Македоније, а већ на почетку окупљања дошло је до сукоба између демонстаната и полиције, која их је сузавцем растерала са степеништа на улазу у парламент.

Како је јављено, митинг је почео на тргу Синтагми у Атини у 14 сати по локалном времену.

Окупљенима се обратио бивши грчки премијер Антонис Самарас, с речима: „Протестујемо ради оног за шта знамо да је праведно", преноси "Катимерини", подсећајући да Самарас одувек заступа "тврд" став у погледу имена Македоније.

Организатори су се надали да ће број демонстраната данас премашити 600.000, али је за сада њихов број мањи, преноси грчки лист.    

Они су најавили да ће 3.000 аутобуса допутовати из северне Грчке, али је полиција нешто после 14:00 сати саопштила да је само 300 аутобуса на путу ка Атини.

Још 60 аутобуса се ка грчкој престоници креће из правца Пелопонеза, наводи "Катимерини" позивајући се на информације са рампи за наплату путарине.    

Кретање саобраћаја центром Атине је забрањено од 6 сати ујутру. Од синоћ је забрањено паркирање, док су централне станице метроа затворене од 10 сати.

© SputnikПротест у Атини
Протест у Атини - Sputnik Србија
Протест у Атини

Стотине аутобуса је стигло из различитих делова Грчке у престоницу како би незадовољни грађани изразили свој протест због Преспанског споразума.

Организатори очекују долазак представника грчких организација из САД, Канаде, итд.

​Митингу ће присуствовати и бројни представници Грчке православне цркве и монаси са Свете горе.

Организатори наглашавају да је то нестраначки митинг и позивају на национални консензус и озбиљност. Они траже уздржавање од радикалних изјава о проблему „чије решавање захтева историјска правда“.

© SputnikПротест у Атини
Протест у Атини - Sputnik Србија
Протест у Атини

Близу 2.000 полицајаца чува ред и мир на улицама главног града Грчке. Они се плаше провокација и сукоба, јер је планиран и контрамитинг анархистичке организације поред зграде администрације Атинског универзитета.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала