Дачић: Председник Палауа стигао у Београд, закључите сами

© Sputnik / Радоје ПантовићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић није желео да потврди да је Република Палау повукла признање Косова, како је јуче јављено.

„Председник Палауа (Томас Ременгесау Млађи) стигао је у Београд и сутра ће се састати с председником Вучићем. Ја бих вас замолио да закључите сами. Пацоли (косовски министар иностраних послова) је писао председнику Палауа чим је чуо и ја не бих да нашкодим нашим интересима, дајте прво да завршимо посао“, рекао је Дачић за телевизију „Прва“.

Он је додао да је још рано да се каже да ће и Свети Китс и Невис повући признање Косова, али „има шансе да се то деси“.

Држава Палау на мапи - Sputnik Србија
Србија укида визе за Свети Китс и Невис и Републику Палау

„И моја деца ме питају често где је која земља, али те земље имају исто право гласа (у УН) као и Кина. Ја редовно показујем мапу свима ко је признао Косово, а ко није. Када погледате територијално, ми смо у огромној предности“, рекао је шеф српске дипломатије.

Додао је да очекује да ће у наредних неколико месеци број земаља које су признале Косово пасти на 96.

На питање како коментарише то што је косовски председник Хашим Тачи позвао на укидање такси на робу из централне Србије, Дачић је одговорио да увек „дође тренутак кад мора да се заврши игра истине“.

„САД неће дозволити да Косово буде препрека за постизање трајног решења. Сам (амерички државни секретар Мајк) Помпео ме је питао у чему је проблем кад је Косово у питању и рекао ми да је Америка водила ауто-пилот политику, онако како је било пре 20 година“, навео је Дачић.

Како је казао то што је Тачи рекао није сигнал да ће таксе заиста и да буду укинуте.

„Мислим да не треба превише идеализовати Тачија. Ако сте читали, Хоџај и Весељи су рекли да су њихове идеје биле увођење такси од 100 одсто, а Весељи је Тачијев човек. То је заједничка игра, у којој је могуће да ће највише последица трпети Харадинај“, рекао је српски министар.

Шеф српске дипломатије наводи да је став шефице европске дипломатије Федерике Могерини да свако решење мора да дође у Савет безбедности УН.

Како је рекао, руски министар иностраних послова Сергеј Лавров послао је писмо Могеринијевој у којем је затражио да га она информише о току преговора, а она га није одмах информисала.

„Најважнији део писма који је касније упутила Могеринијева јесте да ЕУ цени улогу Русије, то је добро, јер потврђује да ипак мора да се расправи и да ће бити важна улога Русије и Кине, наших пријатељских земаља“, навео је Дачић.

Према његовим речима, то не значи да ће доћи до промене формата дијалога, а ако има наговештаја да ће доћи до позитивног ефекта, онда је могуће да у смислу организације сви буду укључени.

„САД свакако учествују од самог почетка, Русија не, то је оно што је лоше и што ми замерамо, али Србија је сама поднела захтев да се дијалог пребаци (из УН) у Брисел, та одлука је била лоша јер не учествују земље које су нама наклоњене“, закључио је Дачић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала