Бајатовић: Србија може да рачуна на гас из „Турског тока“

© AP Photo / Darko VojinovicЈужни ток
Јужни ток - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија може поуздано да рачуна на то да ће имати снабдевање гасом из правца Бугарске, кроз „Турски ток“, и то ће бити једна од тема данашњег разговора са руским партнерима у Београду, рекао је генерални директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић.

Бајатовић је оценио да „без савеза великих сила не могу да се решавају кључна питања“ и додао како је „сарадња са великим силама заједнички интерес“.

„Сигурно ће крак ’Турског тока‘ бити један од предмета разговора данас, мада је то интерни српски гасовод. Србија може поуздано да рачуна да ће да добије снабдевање из тог правца. ’Србијагас‘ и ’Гаспром‘ интензивно раде на томе, потписана је мапа пута, све се одвија у оквиру датума како смо предвидели“, изјавио је Бајатовић за ТВ „Хепи“.

Председник Србије Александар Вучић на прес-конференцији - Sputnik Србија
Вучић: Договор о гасу је пресудан за Србију

Бајатовић је најавио и да се сутра одржавају преговори са Енергетском заједницом око позиције „Србијагаса“ и да се нада да разговори неће отићи на „политички терен“.

„Оптимиста сам да ћемо уз Путинову подршку добити крак тог гасовода“, каже Бајатовић.

У случају да престане да функционише допремање гаса преко Украјине, каже, Србија има резерве гаса „за црне дане“.

Иначе, данас ће у Београду бити потписан меморандум о проширењу складишта гаса у Банатском двору на 750 милиона метара кубних, што је повећање од 60 одсто капацитета.

„То је за потребе Србије више него довољно за било какву кризну ситуацију“, истакао је Бајатовић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала