Обрт у британском парламенту: „План Б“ за „брегзит“ није ни постојао! (видео)

© AP Photo / Tim IrelandБританска премијерка Тереза Меј
Британска премијерка Тереза Меј - Sputnik Србија
Пратите нас
„План Б“ о „брегзиту“ који је Британска премијерка Тереза Меј требало да представи у Парламенту практично не постоји! Мејова је одбацила позиве да одложи излазак Британије из ЕУ и поручила да ће се још више залагати да Парламент одобри закон о „разводу“ од Уније.

Премијерка је посланицима поручила да би требало да прихвате споразум који је њена Влада договорила с Бриселом. Алтернатива томе је заустављање процедуре која је покренута активирањем Члана 50 Европског споразума, а то значи останак у ЕУ.

А то је, како је већ раније рекла, превара британских бирача који су на референдуму 2016. године одлучили да земља напусти ЕУ.

Постоји још једна могућност, а то је продужење рока трајања Члана 50, али то не би значило да се искључује излазак без споразума. Само се одуговлачи с доношењем коначне одлуке.

Мејова је изјавила да ЕУ не би прихватила продужење Члана 50 чисто продужења ради и потврдила да се она противи таквом сценарију.

Кад је реч о другом референдуму, премијерка је рекла је да би такав корак значио поткопавање поверења у политику, чиме би се додатно поткопала социјална кохезија.

„Не мислим да постоји подршка за други референдум“, изјавила је Мејова пред Парламентом, додајући како очекује да ће заступници одбацити такав захтев.

Европска унија поручује да неће бити нових разговора о споразуму о повлачењу Британије из ЕУ, подсећа АП. 

Британски посланици одбили су прошле недеље споразум о „брегзиту“ који је предложила Мејова. Она се тад суочила и са захтевом да закључно с данашњим даном изнесе „План Б“.

Дебата о том плану и алтернативним плановима које су предложили посланици биће одржана 29. јануара у Парламенту. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала