Нимиц: Опасност од пропасти Преспанског споразума

© Sputnik / OGNEN TEOFILOVSKIАлексис Ципрас и Зоран Заев
Алексис Ципрас и Зоран Заев - Sputnik Србија
Пратите нас
Специјални изасланик Уједињених нација Метју Нимиц, који је двадесетак година посредовао у преговорима Скопља и Атине, упозорио је да би пропаст Преспанског споразума имала опасне последице по обе стране, те да би за постизање новог договора биле потребне године.

„Уколико Преспански споразум не ступи на снагу, последице неуспеха ће бити дубоке и обе стране би се могле предомислити у вези са многим стварима око којих су се договориле. Могу да предвидим више сценарија, од којих су неки веома опасни“, рекао је Нимиц.

Такође, изасланик УН је рекао и да би за нови споразум Атине и Скопља око имена Македоније биле потребне године, пошто би се на преговарачком столу поново нашли сви они проблеми око којих су се две стране већ договориле, као и да би се нови преговори водили у потпуно другачијим политичким околностима.

Нимиц је подсетио да је Преспански споразум резултат напора који су трајали четврт века, односно од потписивања Привременог споразума двеју страна у јесен 1995. године.

Скопље и Атина су се договорили да Македонија убудуће носи назив „Република Северна Македонија“, што су ратификовали посланици македонског Собрања. Грчки парламент ће расправу о овом документу почети у четвртак.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала