Велико откриће: Земљу последњих фараона уништила ватра

© PixabayПустиња
Пустиња - Sputnik Србија
Пратите нас
Најновија археолошка ископавања у Израелу и на подручју од Газе до Галилеје показала су да је Канан, последња значајна територија коју су освојили и којом су владали фараони, ослобођен у побуни у којој су спаљени неки од најважнијих египатских утврђења у том региону Блиског истока.

Израелски археолози помно истражују остатке кананских насеобина током тровековне владавине Египта која се може пратити преко артефаката из тог периода.

Археолошко ископавање - Sputnik Србија
Човек стар 300.000 година и друга археолошка открића године

Тако су пронађени саркофази начињени према египатским узорима, као и скулптуре сфинга, скарабеја, божанстава и портрети локалних управитеља, преноси стручни интернационални двомесечник „Археологија“.

У ископавањима код Јафе откривена је градска капија, уз коју су се налазиле просторије египатског војног гарнизона и где су нађене веће количине глинених таблица са клинастим писмом, из којих се могла стећи слика о функционисању насеља. То је био период највеће војне моћи Египта, који је у то време својој територији прикључио и Нубију.

Владајући земљом Канан, према речима археолога Израела Финкелштајна са Универзитета у Тел Авиву, Египат је добио значајну стратешку позицију јер је могао да контролише кретање Хетита и трговачке путеве од централне Азије према Медитерану.

Канан је постао египатска колонија 1458. године пре нове ере након одлучујуће битке код Мегида (данас северни Израел) у којој је поражен савез држава који су формиран ради одбране од Египћана.

Победа Египћана које је предводио фараон Тутмос Трећи забележена је на многим рељефима широм Египта, а нови господари кананске земље су одмах почели да осигуравају освојене територије градњом тврђава чији остаци се сада постепено откопавају, попут утврђења где је касније подигнут град Јафа на морској обали.

Кананити су припадали семитским племенима која су после ослобађања од египатске власти основали више градова у подручју савременог Израела, Либана, западне Сирије и почели су да се називају Феничанима. Они су основали Картагину у IX веку пре нове ере, која је постала трговачка велесила Медитерана.

Дуготрајна суша у подручју Канана изазвала је незадовољство становника који су почели да пале поједине градове и током најновијих ископавања у околини Јафе археолози су утврдили да је и тај највећи од свих кананских градова био спаљен око 1125. године пре нове ере и то је означило званични крај египатске колонијалне власти над Кананом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала