Мештани Јасеновика превезени за Ниш, полиција „чува“ село

© AP Photo / Darko VojinovicПолицијска трака
Полицијска трака - Sputnik Србија
Пратите нас
Завршена је евакуација мештана села Јасеновик код Ниша, јер је за данас и сутра заказано уклањање два вагона — цистерне са амонијаком, који су исклизнули из шина прошле недеље.

Припадници сектора за ванредне ситуације и полиција обилазе куће, а како преносе медији, затекли су неколико мештана који су се сакрили и нису желели да напусте домове.

Председник Општине Пантелеј Братимир Васиљевић каже да је неодговорно да у ситуацији када се све чини да нико не страда, појединци ризикују своје животе и не поступају по наредбама градског кризног штаба.

„Досад је затечено седам-осам мештана који су остали у својим кућама упркос нашој наредби. Полиција ће наставити да обилази домове у Јасеновику док не установи да је село потпуно празно. Они који нису урадили оно што им је наређено, добиће прекршајне пријаве“, рекао је Васиљевић.

Две цистерне, од 14 у возној композицији која је превозила течни амонијак, преврнуле су се, али амонијак није исцурио. Несрећа се догодила надомак села Јасеновик на прузи Ниш—Зајечар.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је јутрос да су све градске службе на терену — полиција, ватрогасци, хитна помоћ, да је обезбеђен довољан број аутобуса и камиона за евакуацију мештана и стоке.

„Све активности протичу по плану. Две трећине људи из села биће евакуисано сопственим возилима, за остале је не располагању довољан број аутобуса“, рекао је Булатовић новинарима.

Он је додао да је у селу било и шесторо болесних мештана и да су они евакуисани и збринути у здравствене установе.

Одлуку о евакуацији становништва и стоке села Јасеновик донео је Штаб за ванредне ситуације града Ниша. Сви мештани Јасеновика, њих око 350, обавештени су о мерама и поступцима током евакуације и сви су у обавези да поступају у складу са наредбом.

Директор Ветеринарског института у Нишу Милош Петровић каже да се заједно са мештанима обавља и евакуација и збрињавање стоке.

„Један део мештана сам је евакуисао стоку, а за остале смо обезбедили превоз и смештај за животиње. У селу је било око 200 оваца, око 50 свиња…“, рекао је Петровић.

Како је планирано, једна цистерна биће подигнута данас, док ће друга бити уклоњена сутра. Мештани и стока су евакуисани из предострожности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала