Харадинај тражи још времена за одговор Америци

© AP Photo / UncreditedРамуш Харадинај
Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај тражи још мало времена да одговори САД на поновљени захтев о хитном укидању такси према Србији и Босни и Херцеговини.

„Дајте ми мало времена, још нема одговора САД“, рекао је Харадинај новинарима у Приштини на констатацију да још није одговорио Вашингтону.

САД су други пут за протеклих месец дана оштро упозориле Приштину да одмах укине таксе увећане за 100 одсто на производе из Србије и БиХ.

Федерика Могерини - Sputnik Србија
Могеринијева и Хан не ударају шаком о сто, али виде се знаци...

Вашингтон сматра да је то у супротности са њиховим плановима, те да је то једини начин да би дијалог Београда и Приштине о нормализацији односа био настављен. САД су оба пута запретиле санкцијама Приштини, ако таква одлука не буде донета.

Харадинај је и данас поновио да та мера неће бити суспендована док Србија не призна косовску независност.

„Америка је наш чувар… У нашим односима са САД, Америка је наш заштитник. А што се Србије и Русије тиче, ми нисмо променили став. Од такси не одустајемо“, навео је Харадинај, пренео је приштински портал „Телеграфи“.

Говорећи о захтеву за смену министра пољопривреде у оставци Ненада Рикала из Српске листе, што је услов опозиционе Социјалдемократске партије Шпенда Ахметија да би та странка у парламенту подржала буџет за ову годину, Харадинај је рекао да не зна када ће то бити учињено.

Он је рекао да је то што тражи СДП легитимно и да ће министар из Српске листе бити смењен, не прецизирајући када, пренео је Танјуг.

„Разговарали смо са СДП, имамо легитимне захтеве и поштоваћемо њихов захтев. Министар Рикало је иначе у оставци, а разрешење се може догодити на маргинама парламентарне расправе о буџету“, казао је Харадинај.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала