Да ли је амерички „супертоп“ заправо — ракета

© AP Photo / John F. WilliamsАмерички електромагнетни топ „рејлган“
Амерички електромагнетни топ „рејлган“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Наводи да САД раде на „супертопу“, који ће имати домет 1.600 километара не уклапају се у законе физике, а вероватно се ради о ракети, оцењује главни уредник листа „Национална одбрана“ Игор Коротченко.
Мета - Sputnik Србија
САД проширују развој суперсоничног топа

Лист „Глобал тајмс“ је раније, позивајући се на изјаву министра америчких копнених јединица Марка Еспера, пренео да артиљеријско оружје на коме раде у САД моће да гађа циљеве на растојању од хиљаду миља.

„Ниједан топ нема способност да пуца на таквој удаљености. За то би се морала користити искључиво ракетна технологија. А с обзиром на то да лансирање ракете није могуће извршити уз помоћ топа, онда је највероватније реч о некој врсти лансера и ракетном систему. Артиљеријска муниција не може да има домет од 1600 километара, то се противи свим законима физике“, изјавио је Коротченко.

Коментаришући нагађања да ознаком „супер топ“ САД покушавају да избегну кршење Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета који имају са Русијом, стручњак је приметио да „САД већ излазе из тог споразума и зато немају никаква ограничења у том погледу“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала