Додик објаснио зашто Српска неће у НАТО

© Flickr / Statsministerens kontorНАТО заставе
НАТО заставе - Sputnik Србија
Пратите нас
У Републици Српској не постоје спремност и подршка да се иде путем НАТО-а, рекао је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и подсетио да је Народна скупштина РС усвојила резолуцију о војној неутралности.

На питање да ли ће РС одолети притисцима да БиХ постане чланица НАТО-а, Додик је на заједничкој конференцији са председником Србије Александром Вучићем рекао да они живе у стању притиска и да су они увек присутни, али да РС добро реагује на њих.

Милорад Додик и Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Ауто-пут према Српској у јуну, градимо мост од 100 милиона евра

„Зашто није добро да се крећемо путем НАТО-а? То је зато што је НАТО, између осталог, као политичка организација, додатно разградио РС. НАТО је све ове године упорно радио на томе да ојача функцију високог представника у БиХ, који је разграђивао дејтонску снагу у РС. Ми немамо поверење у НАТО“, рекао је Додик.

Он је казао да не види ни бенефите које би НАТО донео.

„НАТО се није потрудио да дође у БиХ и каже: ’Хајде да отворимо фабрике, које ће да производе пертле за наше чизме‘, него стално покушавају да наметну веће трошкове. Треба нам сто одсто више средстава за војску, ми то немамо и то је кључни разлог“, рекао је Додик.

Коментаришући иницијативу за промену имена РС, Додик је рекао да она није у складу са Уставом, те приметио да је РС тражила нешто слично „одржавала би се серија састанака да се осуди Додик“.

Председавајући Председништва БиХ је нагласио да је то рушење уставног поретка, јер у Уставу пише да је БиХ састављена од Федерације и Републике Српске и додао да не сме прихватити ни расправа о томе, јер у РС не верују Уставном суду БиХ, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала