Крај кризе — пад такси или пад приштинске владе

© Sputnik . Александар МилачићЉајић: Ми смо од новембра у интензивној кампањи, практично од сајма у Шангају. Она је настављена преко друштвених мрежа, да би крајем марта учествовали на сајму у Пекингу
Љајић: Ми смо од новембра у интензивној кампањи, практично од сајма у Шангају. Она је настављена преко друштвених мрежа, да би крајем марта учествовали на сајму у Пекингу - Sputnik Србија
Пратите нас
Српска привреда је за два месеца претрпела штету од 66 милиона евра због увођења додатних такси Приштине од 100 одсто на робу из Србије, каже министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и додаје да није сигуран како ће се криза завршити — да ли падом такси или падом приштинске владе.

Он је нагласио да је за два месеца бесмислених мера проузрокована велика економска штета српској економији, али и привредницима на Косову и Метохији и потрошачима.

Рамуш Харадинај и Зоран Заев у Приштини 12. децембра 2017. - Sputnik Србија
Како Харадинај и Заев профитирају од такси

„Економске мере проузроковале су и политичку кризу. Више се не зна ко је власт, а ко опозиција на КиМ. Демократски савез Косова Исе Мустафе залаже се за укидање такси. Са друге стране, опозиционо ’Самоопредељење‘ Аљбина Куртија каже да таксе треба да остану, али да Харадинај треба да падне. Нисам сигуран како ће криза завршити, да ли падом такси или владе“, рекао је Љајић за телевизију „Прва“.

Он је истакао да су земље из окружења повећале извоз на КиМ, те је тако Македонија повећала извоз на КиМ 40 одсто, Хрватска скоро 30 одсто, Бугарска 50 одсто, Словенија 123 одсто, Грчка 114 одсто, преноси Танјуг.

Министар је нагласио да је причињена и политичка штета за преговоре, јер је створена лоша атмосфера, а да би се дошло до компромиса мора се стварати позитиван амбијент за то.

„Ако затежете канап, он ће да пукне. Зато нисам велики оптимиста. И да се укину таксе нисам сигуран како ће ти преговори ићи када сте овако затровали атмосферу“, закључио је Љајић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала