Приштина одлучила: Таксе остају, избори на помолу

© AFP 2023 / Armend NIMANIЈозеф Брант, Кадри Весељи, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.
Јозеф Брант, Кадри Весељи, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај. - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај остаје чврсто при ставу да таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ неће бити укинуте, не искључујући притом могућност распада владајуће коалиције.

Харадинај је након низа састанака са америчким амбасадором Филипом Коснетом и лидерима странака владајуће коалиције, те након више захтева САД да Приштина укинуте наметнуте таксе, поновио да је то „суверена одлука владе Косова“.

Рамуш Харадинај и Зоран Заев у Приштини 12. децембра 2017. - Sputnik Србија
Како Харадинај и Заев профитирају од такси

То би могло да доведе до рушења владајуће коалиције, што значи расписивање ванредних парламентарних избора, рекао је такозвани косовски премијер, преноси Танјуг.

Он је додао да би до рушења коалиције могло доћи у наредним данима.

„Ми смо у правим политичким процесима, све је могуће у наредним седмицама и данима. Најпре треба решити неке важне ствари као што је усвајање буџета“, поручио је Харадинај, преноси приштински „Зери“.

Харадинај, који је и лидер Алијансе за будућност Косова, рекао је да подржава наставак дијалога са Београдом, али без икаквих условљавања, посебно ако је реч о неким, како каже, „државним одлукама".

„Заинтересован сам за постизање споразума са Србијом без цепања територије и формирања Заједнице српских општина. Ни ми не диктирамо услове дијалога било којом одлуком Влади Србије. Одлука о таксама је суверена одлука владе Косова", рекао је Харадинај, преноси „Љајми".

Са коалиционим партнерима је, каже, јуче разговарао о свим изазовима са којима се Приштина суочава у овом тренутку.

Љајић: Ми смо од новембра у интензивној кампањи, практично од сајма у Шангају. Она је настављена преко друштвених мрежа, да би крајем марта учествовали на сајму у Пекингу - Sputnik Србија
Крај кризе — пад такси или пад приштинске владе

Оценио је да велике потешкоће Косову ствара уверење да „таксе коче наставак дијалога".

„Ми пажљиво слушамо ове реакције. Желим наставк дијалога, али не разумем услове који се постављају", рекао је Харадинај.

Потврдио је да амерички амбасадор тражи укидање такси, те додао да је то стални захтев који сматра неприхватљивим.

„Није у реду да он (Коснет) поставља услове Косову", казао је и додао да једино споразум са Србијом може да реши све порблеме, пренео је Љајми.

Приштинска „Бота сот" је пренела да је Харадинај за наредне дане најавио могућност „драматичних догађања" на Косову, укључујући и пад владе, односно распад владајуће коалиције.

„Без обзира на то ко ће пасти, важно је да Косово стоји", навео је Харадинај.

Састанак америчког амбасадора Филипа Коснета са косовским лидерима одржан је јутрос и трајао је нешто око сат времена. Након одласка Коснета, Хашим Тачи, Кадри Весељи и Рамуш Харадинај су наставили састанак, а њима су се прикључили Фатмир Љимај и Беџет Пацоли.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала