Осуђени ратни злочинац постао Харадинајев саветник

© AFP 2023 / Armend NIMANI Рамуш Харадинај
Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши командант ОВК Сулејман Сељими, који је на Косову осуђен за ратни злочин против цивилног становништва и још увек издржава казну, с тим да је тренутно на условном отпусту због „доброг владања“, именован је за политичког саветника косовског премијера Рамуша Харадинаја, преноси „Коссев“.
Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Харадинај: Таксе су и против Русије

Вест да ће Сељими постати Харадинајев политички саветник потврдио је у петак шеф Харадинајевог кабинета Авни Арифи, наводи данас портал са севера Косова, позивајући се на приштински лист „Зери“.

Откако се налази на условном отпусту, Сељими је био и гост у кабинету косовског премијера и председника, који Сељимија виде као „генерала слободе“ и „живог хероја“.

Отворено величање лика и дела осуђеног ратног злочинца на Косову од стране највиших косовских званичника, као и његово ангажовање у кабинету косовског премијера још увек није изазвало реакције нити званичника нити организација цивилног друштва, констатује „Коссев“.

Сељими је у петак имао састанак са Харадинајем, а косовски премијер је на свом профилу на Фејсбуку том приликом саопштио да је почаствован посетом „генерала слободе“ и додао да ће „право и истина Косова увек бити победнички“.

Харадинај, иначе, има 35 саветника у свом кабинету.

Сељими, који се налазио на издржавању затворске казне због ратног злочина против цивилног становништва, 25. јануара пуштен је на условни отпуст, а косовски лидери су осуђеног ратног злочинца примили као почасног госта.

Хашим Тачи и Мајк Помпео у Вашингтону - Sputnik Србија
Харадинају одзвонило: Америка жели с Тачијем да реши косовски чвор

Истог дана, косовски председник Хашим Тачи примио га је у свом кабинету, након чега је на Фејбуку написао:

„Са живим херојем. Командант Сулејман Сељими је на слободи, Косово је боље и безбедније“.

Вест о одобреном условном отпусту бившем команданту ОВК поздравио је лидер опозиционе ЛДК Иса Мустафа.

„Било ми је драго да чујем вест о ослобађању генерала Сулејмана Сељимија. Генерал Сељими је дао посебан допринос рату и миру“, написао је Мустафа на свом Фејсбук профилу.

Како би прославили условни отпуст Сељимија, косовски председник Хашим Тачи, председник ПДК Кадри Весељи и бивши команданти ОВК окупили су се 26. јануара у Броцни, селу у Србици.

Сељими је добио и позив за испитивање од стране Специјалног суда и требало је да буде испитан 9. јануара у Хагу, али је хоспитализован два дана пред пут.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала