Француска бесна на Италију: Нису нас овако напали још од Другог светског рата!

© AP Photo / Michel EulerЖути прслуци
Жути прслуци - Sputnik Србија
Пратите нас
Француска позива свог амбасадора у Италији на консултације, након што се италијански потпредседник Владе Луиђи ди Мајо састао са Кристофом Шалонсоном, једним од лидера „Жутих прслука“.

„Француска и Италија имају исту историју, деле исту судбину. Оне су заједно градиле јединствену Европу и радиле у име мира. Француска је дубоко везана за те пријатељске односе који се виде у свим сферама и зближавају наше народе. Француско-италијанско пријатељство је као никад потребно за решавање задатака који су пред нама у 21. веку“, наводи се у саопштењу Министарства иностраних послова Француске.

Француска, протест - Sputnik Србија
Политико: „Жути прслуци“ су за Макрона поклон, а не крај

Тамо се наводи да је „за неколико месеци Француска постала мета за понављање оптужби, неоснованих напада, нечувених изјава“. 

Наводи се да Француска овакве нападе из Италије није видела још од Другог светског рата.

„Тако нешто се није десило од краја рата. Једна ствар су несугласице о неком поводу, а друга инструментализовање односа у изборне сврхе“, нагласили су у МИП-у Француске.

У саопштењу се наводи да „последњи случајеви мешања представљају недопустиву провокацију, они нарушавају поштовање демократског избора пријатељског народа“.

„У вези са таквом ситуацијом која је без преседана, француске власти су донеле одлуку да повуку амбасадора Француске у Италији на консултације. Француска позива Италију да ради на повратку односа заснованих на узајамном пријатељству и поштовању“, закључили су у Министарству.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала