Холандија: Ускоро са Русијом о рушењу авиона МХ17

© Sputnik / Андрей Стенин / Уђи у базу фотографијаСпасиоци раде на месту пада малезијског авиона Боинг 777 на лету МХ17 у Доњецку
Спасиоци раде на месту пада малезијског авиона Боинг 777 на лету МХ17 у Доњецку - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Холандије је саопштила да је сигурна да ће званични представници Русије ускоро учествовати у поверљивим преговорима о лицима одговорним за пад малезијског авиона на лету МХ17 у јулу 2014. године, саопштила је агенција Ројтерс.

„Ми комуницирамо са Русијом о националној одговорности преко дипломатских канала. Све смо уверенији да ће ускоро бити одржани наши преговори са Русима“, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Холандије. 

Застава Европске уније испред зграде Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија
ЕУ ће тражити од Русије да сарађује у истрази о паду МХ17

Малезијски „Боинг 777“ који је летео од Амстердама за Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. У авиону се налазило 298 путника и чланова посаде и сви су погинули. Кијев је за катастрофу оптужио устанике у Донбасу, који су изјавили да немају средства која би могла да оборе авион на тој висини.

Међународна истражна група представила је прелиминарне резултате истраге о паду МХ17 на истоку Украјине. Међународна истражна групе тврди да је малезијски „Боинг 777“ оборен из ракетног система „бук“ који припада 53. Ракетној бригади Војске Русије из Курска. Москва категорички негира те оптужбе.

Министарство иностраних послова Русије је саопштило да су оптужбе Међународне истражне групе о умешаности Русије у пад малезијског „Боинга“ неосноване и да изазивају жаљење, као и да је истрага пристрасна и једнострана.

Председник Русије Владимир Путин је навео да је Русија првобитно нудила сарадњу у истрази, али да јој нису дозволили да у њој учествује. У истрази при томе учествује Украјина, без обзира на то што је Кијев нарушио међународна правила и није затворио ваздушни простор изнад територије на којој су се водиле борбе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала